Septembar je pravo vrijeme za pripremu zimnice. Osim što od njih možete napraviti ukusne kisele salate, paprike možete filovati i to mladim sirom.

Ovako pripremljene paprike dobro će doći u hladnim mjesecima, jer će obogatiti zimsku trpezu.

Možete ih poslužiti kao jutarnji ili večernji obrok uz krišku toplog hljeba i čaja, te kao prilog i salatu uz mnoga jela.

Recept je namijenjen za dvije tegle od tri kilograma.

Potrebni sastojci: 1,5 kg sitne babure paprike, 1,5 kg mladog sira, 3 l slatkog mlijeka, 3 kašike soli, plastika za pritiskanje paprike.

Postupak pripreme:

Paprike operite i očistite od peteljki i sjemenki, a potom usitnite sir viljuškom, pa njim punite paprike.

Punjene paprike uspravno redajte u čiste, suhe tegle. Blago ih sabijte kako bi bolje stajale kad omekšaju od soli i mlijeka.

Mlijeko skuhajte i posolite, pa kad se malo ohladi njim prelijte paprike.

Tegle prekrijte gazom i ostavite nezatvorene na prohladnom mjestu. Najbolje je da ih stavite u tepsiju, jer nakon fermentiranja tečnost se može izliti iz tegle.

Nakon dva dana paprike zalijte sa još malo posoljenog toplog mlijeka, sačekajte da se ohladi, pritisnite paprike i čistim poklopcima zatvorite tegle.

Čuvajte na hladnom mjestu.

Paprike su spremne za jelo nakon mjesec.