navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za produženi vikend

Recept za desert od jogurta i kakaa uz kafu ili čaj

Kolač sa jogurtom i kakaom dokaz je da kolači mogu biti veoma ukusni i bez komplikovanih recepata.

Objavljeno: 26.11.2021. u 07:17
get url
text

Za ovu poslasticu koju možete poslužiti uz čaj ili kafu potrebna su vam četiri žumanjka, 170 grama putera, 100 grama šećera, 250 grama oštrog brašna, 50 grama kakaa, kašika kiselog vrhnja, kesica praška za pecivo, naribana korica limuna.

Drugu smjesu pravite od četiri čaše jogurta, dva pakovanja kiselog vrhnja, 250 grama šećera, četiri kašike oštrog brašna, kesica vanilin šećera i četiri bjelanjka.

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, kakaom i puterom narezanim na listiće i sve dobro sjedinite. Potom u smjesu dodajte šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i limunovu koricu te sve zajedno pomiješajte.

Tijesto podijelite na dva dijela, jedan stavite u zamrzivač (na 30-ak minuta), a drugi u frižider da se ohladi dok napravite punjenje.

U jednoj posudi mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, a u drugoj jogurt, vrhnje, šećer i vanilin šećer pomiješajte, pa dodajte brašno (ne miksati).

Nakon što izmiješate sve sastojke, lagano (također bez miksanja kako smjesa ne bi izgubila mjehuriće zraka) umiješajte snijeg od bjelanjaka da se sjedini s punjenjem.

Dio tijesta koji je bio u frižideru razvaljajte u veličinu posude za pečenje koju koristite, dimenzija otprilike 30x40 centimetara ili promjera oko 24 centimetra ako se radi o kalupu za tortu. Stavite tijesto da se peće na 10 do 15 minuta na 180 stepeni.

Potom iz rerne izvadite i na polupečeno tijesto stavite punjenje od jogurta i vrhnja, te na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koje ste ranije stavili u zamrzivač.

Sve zajedno stavite da se peće oko 40 minuta na 180 do 200 stepeni, zavisno od peći.

Dobro ohladite prije rezanja jer će kolač dok je topao još uvijek u sredini biti malo drhtav, ali tako treba biti.