navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci objašnjavaju

Ranijih godina najviše oboljelih bilo tokom februara: Kako je u pandemiji COVID-19 nestala gripa

Februar je mjesec kada je sezona gripa u zamahu, a ordinacije i bolnice prepune pacijenata, no ne i ove godine.

Objavljeno: 26.02.2021. u 21:48
get url
text

Gripa je praktično nestala u Americi, gdje se izvještava o mnogo manjim nivoima oboljelih nego proteklih godina, piše Glas Amerike.

Stručnjaci kažu da su mjere za suzbijanje koronavirusa - nošenje maski, socijalna distanca i virtuelna nastava - bile veliki faktor u sprečavanju dvostruke pandemije, gripe i COVID-19.

Vjerovatno je pomogla i kampanja da se što više ljudi vakciniše protiv gripe, kao i smanjena putovanja, ističu eksperti.

- Koronavirus je u suštini izgurao gripu i druge viruse koji su uobičajeni tokom jeseni i zime. Naučnici ne razumiju u potpunosti taj proces, ali bi to bilo u skladu sa već viđenim primjerima, kada su određeni sojevi gripe bili dominantni u odnosu na druge - kaže doktor Arnold Monto, ekspert za gripu na Univerzitetu Michiganu.

Linet Bremer iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kaže kako je ovo najblaža sezona gripe ikada. U bolnicama kažu da nije bilo uobičajenog priliva pacijenata oboljelih od gripe.

- U Medicinskom centru Maine u Portlandu, najvećoj bolnici u toj državi, ove zime nisam vidio nijedan zabilježeni slučaj gripe - rekao je šef hitne službe dr. Nathan Mick.

Širom svijeta, broj slučajeva gripe je na veoma niskom nivou u Kini, Evropi i drugim dijelovima sjeverne hemisfere. Slično je bilo i u Južnoafričkoj Republici, Australiji i drugim zemljama tokom zimskog perioda u južnoj hemisferi, od maja do augusta prošle godine.

Naravno, situacija je drugačija sa koronavirusom koji je odnio više od pola miliona života u Americi. Broj zaraženih od COVID-19 i žrtava dostigao je novi vrhunac u decembru i januaru, ali je nedavno pao.

- Broj hospitalizacija povezanih sa gripom je pak samo mali dio uobičajenog bilansa tokom čak i veoma blage sezone - kaže Bremer.

Broj žrtava gripe za cijelu američku populaciju je teško brzo izračunati, ali CDC stalno prati smrtne slučajeve među djecom. Ove sezone je za sada prijavljena jedna žrtva gripe među djecom, u poređenju sa 92 djece koja su preminula u istom periodu tokom prošlogodišnje sezone gripe.