navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savladajte tehniku

Psihijatrica savjetuje kako da se mudro raspravljate sa partnerom

Gotovo da ne postoji par koji je u svemu saglasan - bio povod neka sitnica ili krupne stvari, svi se s vremena na vrijeme posvađamo, pa čak i ne pričamo po nekoliko dana s onima koje najviše volimo i s kojima dijelimo život.

Objavljeno: 26.01.2022. u 22:30
get url
text

Veoma je važno biti otvoren i razgovarati o svemu što nas tišti u vezi, ali biti smiren i voditi racionalnu diskusiju kojom upravlja um, a ne emocije?

Kako riješiti problem koji shvatate vrlo ozbiljno? Kako se ne naljutiti na prvu sitnicu i znak nerazumijevanja?

Psihijatrica dr. Abigail Brenner nedavno je za Psychology Today podijelila nekoliko savjeta koji nam mogu pomoći da vodimo konstruktivnu raspravu s emotivnim partnerom i da iz nje izvučemo nešto dobro.

Budite prisutni i fokusirani

Sklonite sa strane sve što može biti distrakcija - ne otvarajte poruke, ne skrolujte kroz Instagram tokom razgovora (najbolje je da sklonite telefon što dalje od sebe), isključite televizor... Neka baš ništa u prostoriji ne ometa razgovor i obratite pažnju na sadržaj onoga što oboje izgovarate. Slušajte pažljivo i dajte sve od sebe da razumijete drugu stranu, dakle, ne samo riječi koje se izgovaraju, nego i emocije koje stoje iza njih. Dajte partneru sve vrijeme koje mu treba da objasni svoje argumente.

Ne držite pridike

Zvocanje ste vjerovatno već obavili do trenutka kada odlučite da je vrijeme za konstruktivnu raspravu, pa sada nema mjesta za zanovijetanje, jednostrano objašnjavanje, držanje lekcija. Ovo je razmjena: govorite i slušate, umjesto da stojite i određujete šta i kako treba raditi, pričati ili misliti. Vaše ideje, planovi i vjerovanja su samo vaši i nisu ni manje ni više vrijedni od tuđih, posebno ako je druga osoba neko s kim dijelite život i životni prostor. Ne stavljajte se u superioran i dominantan položaj jer u svakom odnosu treba odnos snaga biti 50:50. Pridikama ćete samo zakomplicirati svađu.

Slušajte s pažnjom

Već smo naglasili koliko je ovo važno, ali sada ponavljamo: stvarno, stvarno slušajte. Većina ima običaj da sluša polovično šta drugi govore i sve vrijeme planiraju svoju sljedeću repliku umjesto da se zaista udube ono što se govori. Pravi odgovor će vam pasti na pamet kada bude vaš red da govorite, a ako ne slušate zaista i s pažnjom, propustit ćete da čujete i primijetite nešto važno.

Obratite pažnju na to kako se druga strana osjeća

Nekada se svađamo samo da bismo "istjerali svoje", zar ne? Nerijetko rasprave emotivnih partnera umiju biti samo bitka za nadmoć i dominaciju, a tada često ne obratimo pažnju na to kako se neko osjeća. Pitajte partnera da vam objasni svoje emocije i stvarno, stvarno ga slušajte. Ne dozvolite da vas bijes zaslijepi.

Ljutnja ne mora biti baš ljuta

Ovo zvuči pomalo smiješno, ali je istinito. Neko se naljuti odmah, čim se ne složimo s njim, a neko nakuplja u tišini negativne emocije sve dok jednog dana "ne eksplodira". Tada se viče, psuje, napušta razgovor usred rečenice... Zato ne dozvolite da dođe do erupcije, već obratite pažnju na tihe signale da je neko ljut i spriječit ćete burnu raspravu i sve riješiti konstruktivnim razgovorom.

Ne prijetite

Pojedini vjeruju da im moć u raspravi daje podizanje glasa i, generalno, prijeteći stav. To, međutim, nije ništa više osim vida nasilja, postavljanja u superioran položaj, a u ekstremnim situacijama je i pravo psihičko zlostavljanje. Tome jednostavno nema mjesta u normalnoj vezi i ljubavi.

Napravite pauzu

Ako primijetite da ste preplavljeni osjećanjima i ne znate šta biste rekli, ako ste se previše potresli, jednostavno, napravite pauzu. Kao što na poslu izađete na zrak kada "pregorite", tako sačekajte neko vrijeme prije nego što ćete nastaviti sa ozbiljnim razgovorom. Tako ćete se smiriti, pogledati i svoje i tuđe argumente u drugom svjetlu i hladne glave, opustiti se... To je dobar način da se "upije" ono što je već izgovoreno i da se diskusija nastavi bez burnih emocija.