navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dokazale kvalitet

Prvi ženski romski bend na svijetu "Pretty Loud": Muzikom za ravnopravnost i bolje sutra

Angažovani tekstovi pjesama uz kombinaciju repa, hip-hopa i romske muzike, kao i tradicionalni i moderni ples, ono je što prvi ženski romski bend na svetu "Pretty Loud" čini prepoznatljivim.

Objavljeno: 21.03.2021. u 13:14
get url
text

Čini ga 12 djevojaka od 14 do 27 godina iz Niša i Beograda. Tokom sedam godina rada, kvalitet su dokazale i nastupom u Londonu, a vježbaju s istim entuzijazmom kao na početku. Ekipa novinara posjetila je probu niškog dijela benda.

Glasno i jasno pjevaju o najvećem problemu u svojoj zajednici - ranoj udaji od koje žele da odvrate sve svoje vršnjakinje. U pjesmi "Nemam dva života" govore da djevojka, i pored toga što je zaljubljena, ne treba da stane pred matičara prije nego što ostvari i svoje druge snove - da završi školu, stekne životno iskustvo, zaposli se...

Ove djevojke ruše stereotipe. Svijetu na engleskom, romskom i srpskom jeziku poručuju da diskriminaciji Roma i kršenju ženskih prava nema mjesta. Za sebe i nove generacije traže društvo koje ih uvažava i u kom se poštuje jednakost.

Zlata Marinković ide u drugi razred Medicinske škole, a bendu se priključila još kao desetogodišnjakinja.

- Tad još nismo bile aktivne zato što smo bile mlade, ali smo uspjele, već dvije godine nam traje popularnost. Ljudi su se zainteresovali za nas, pogotovo mladi kojima se i obraćamo svojim pjesmama - kaže Zlata.

Muzika je, dodaje, njen život i ono što je pokreće, ali i ono što može promijeniti svijet nabolje.

- Ovdje sam došla zato što sam uvidjela kakva je bila situacija kod nas Roma. Bila je česta rana udaja, a meni se to uopće nije svidjelo. Dopala mi se ideja da pišemo tekstove o temama koje nas inspirišu i tako pomognemo drugima - govori ona.

Dodaje da svaka djevojčica i žena treba da ima svoj glas, pravo na obrazovanje, svoj stav i izbor.

- To je zapravo ono o čemu pišemo i pjevamo, a muzika je nešto najljepše kroz šta može da se iskaže neka poruka. Rep je baš slušan u 21. vijeku i mi s njim miješamo svoju tradicionalnu muziku. To jako dobro prolazi kod naše populacije, a ples je nešto što još od malih nogu znamo, što svi imamo. Osjećamo taj merak - priča Zlata.

Njena drugarica Anastasija Amzić, maturantkinja Građevinske škole, dio je grupe od 11. godine i tu je, kaže, pronašla svoj talenat. Najveća podrška stiže od roditelja.

- Njima se jako sviđa to što radimo, što završavam srednju školu, što ću možda da upišem i fakultet. Sviđa im se što dolazim ovdje i što radimo nešto za nas - žene, a nismo se, naprimjer, udale i ne radimo neke loše stvari - govori Anastasija.

Bend je nastao na muzičkim radionicama organizacije GRUBB koja od osnivanja 2006. godine u centrima u Nišu i Beogradu organizuje edukativne i umjetničke programe za romsku djecu i mlade u Srbiji.   

- Bend je nastao spontano 2014. godine. Pohađale su redovne mješovite muzičke radionice, i pošto su zaista imale puno toga da kažu, a nisu imale mogućnosti i vremena od muških, jer nas je bilo previše na jednoj radionici, došle su na ideju da izdvojimo radionice. Počeli smo s pjesmom, dvije, tri i onda se pokazao uspjeh na kraju - kaže Albert Zekić.

Od osnivanja benda do danas vidi napredak u razmišljanju mladih.

- To se promijenilo i mlađi sada razmišljaju šire nego prije, tako da je sada prava prilika da djevojke kažu to što imaju jer će ih mlađa populacija sad prihvatiti - smatra Zekić.

Želje djevojaka iz benda "Pretty Loud" u junu prošle godine čule su se daleko - tada su nastupile u glavnom programu festivala "Women of the World" u Londonu. Dok priželjkuju još internacionalnih nastupa, pripremaju koreografiju za spot čije se snimanje uskoro očekuje. Jednom od pjesama poručuju:

- Sve što radimo, radimo za buduće generacije žena koje će doći poslije nas i koje treba da imaju veću ravnopravnost nego što je mi danas imamo.