navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Greške koje pravite

Prva linija odbrane od virusa: Maska nije narukvica, pa je ne nosite tako, ne stavljajte je na sto ili u torbu

Pandemija izazvana koronavirusom nametnula je novi "modni dodatak", a iako većina nas u javnosti nosi maske preko lica, veliki dio ljudi ne koristi ih na pravilan način.

Objavljeno: 13.09.2020. u 21:57
get url
text

Situacija nije bolja ni po pitanju higijene maski, a ovo su najčešće greške koje pravimo:

Ne dezinficirajte ruke prije stavljanja ili skidanja maske - operite ih

Ruke su leglo patogena i ukoliko su prljave, onečistit će masku, bez obzira na broj slojeva, sastav ili jednokratnu upotrebu. Ista stvar vrijedi prilikom skidanja maske. Najbolji način održavanja čistoće ruku je temeljito pranje vodom i sapunom, pa je i najsigurniji način stavljanja i skidanja maske tamo gdje su vam dostupni tekuća voda i sapun za pranje ruku. U suprotnom, povećavate šansu da se zarazite koronavirusom.

Izbjegavajte stalno dodirivanje maske

Ovo naročito vrijedi za središnji dio maske, kako s unutrašnje, tako i sa vanjske strane, jer se tu nakuplja najveći broj bakterija. Ako već morate poravnavati masku, prilagodite je povlačenjem rubova. Za slučaj da vam se to dogodi negdje gdje vam nisu dostupni voda i sapun, imajte uz sebe uvijek dezinficijens kojim ruke treba tretirati i prije i poslije namještanja maske.

Maska nije narukvica, pa je ne nosite tako

Ruke i laktovi, na kojima često imamo prilike vidjeti maske, žarišta su bakterija, prašine, pa čak i virusa. Ne vješajte masku preko ruke jer se tako vrlo lako može kontaminirati.

Ne pretjerujte s nošenjem iste maske

Nošenje maski nije mali trošak, ali nosite li ih duže nego što biste trebali, poništavate im učinkovitost. Hirurške maske ne biste trebali koristiti duže od četiri sata, a ako ih ne koristite puno, možete to rastegnuti i na nekoliko dana. Ostale maske ne biste trebali nositi duže od osam sati. Jednokratne hirurške maske treba nakon toga baciti, a one za višekratnu upotrebu oprati vrućom vodom i sapunom. Jednokratne maske na kojima ima znoja ili sline treba baciti i prije isteka preporučenih sati nošenja jer vlaga pogoduje razmnožavanju mikroorganizama.

Ne dezinficirajte hirurške maske na suncu

Bez obzira na vjerovanja da sunce ubija viruse ili da se oni barem brže raspadaju pod djelovanjem njegove topline, postoji dobar razlog za to što hirurške maske ne treba „dezinficirati“ na taj način. Materijal od kojega su napravljene uništava se pod djelovanjem sunca, pa one više nisu učinkovite.

Ne skidajte masku kad razgovarate telefonom, kišete ili kašljete

Telefonski razgovor može se obavljati i s maskom na licu, a tako izbjegavate neprestano dodirivanje prljavim rukama i njeno onečišćenje. Masku nemojte skidati ni ako trebate kihati ili kašljati jer tako smanjujete mogućnost širenja virusa na druge u slučaju da ste zaraženi.

Ne stavljajte masku na sto ili u torbu

Površine stolova i unutrašnjosti torbi mogu biti kontaminirane virusima i bakterijama, pa mogu onečistiti i masku. Prema stručnjacima, idealan način čuvanja je držanje u papirnoj vrećici ili plastičnoj posudi s poklopcem, koju svakodnevno morate dezinficirati. Ne preporučuje se čuvanje u plastičnim vrećicama s patentnim zatvaračem jer se u njima zadržava vlaga koja pogoduje razvoju patogena.

Ne kupujte maske koje vam ne odgovaraju veličinom

Da bi maska učinkovito djelovala, mora savršeno prijanjati uz lice i bez praznina pokrivati područje od iznad nosa do ispod brade. Najmlađima nabavite posebne dječije maske. Ako koristite hirurške, obratite pažnju na limenu trakicu u gornjem dijelu maske koju je potrebno prilagoditi mostu nosa kako bi prijanjala uz lice.

Ne dezinficirajte hirurške maske dezinficijensom

Iako se vjeruje da dezinficijensi s najmanje 70 posto alkohola deaktiviraju virus koji uzrokuje COVID-19 kada dezinficirate ruke njima, to ne znači da su učinkoviti i za dezinfekciju maski. Prskanje dezinficijensa, kao i kolonjske vode s velikim udjelom alkohola, možda će dezinficirati hiruršku masku, ali će vrlo vjerovatno uništiti materijal od kojega je napravljena, a koji je osjetljiv na alkohol.

Višekratne maske ne perite u hladnoj vodi

Koristite li platnenu masku, morate je oprati nakon svake upotrebe. Masku ćete najučinkovitije očistiti pranjem u toploj vodi sapunom ili deterdžentom, pa će za to odlično poslužiti mašina za veš.