Prije nego što pronađemo savršenu formulu za svoju kosu, trebali bismo odrediti njen tip. Svaki tip kose zahtjeva brigu svojstvenu baš njemu, a stručnjaci su složni da je određivanje njenog tipa prvi i najvažniji korak u pravilnoj njezi.

Nakon što odredimo svoj tip kose svaki će frizer moći preporučiti njegu koja će savršeno odgovarati našoj kosi. Kosa može biti ravna, valovita i kovrdžava, s tim da je važno razlikovati kovrdžavu kosu (curly) i kovrdžavu kosu svojstvenu crnoj populaciji (coily).

 Kosa se sastoji od dvije komponente – vlasi i folikule, piše Ezra Hoover u načnom članku na ovu temu. Svaka vlas raste iz folikule, koju bismo mogli opisati kao maleni džep nastao urastanjem bazalnog sloja epidermisa u dermis.

Različiti istraživači koristili su različitu kategorizaciju oblika kose, a na kraju su se svi složili kako oblik, odnosno tip kose određujemo prema kovrdžavosti vlasi. Osim stručnjaka za kosu, ovu su kategorizaciju prihvatili i u medicini te u naučnim istraživanjima.

Na ilustraciji možete pronaći svoj tip kose, a u nastavku provjerite kakvu biste rutinu trebali uvesti kako bi vaša kosa bila zdrava i njegovana.

Upute za njegu ravne kose

Postoje dokazi da ravna kosa lakše prenosi sebum nego kovrdžava.

Sebum je voskasta, masna tvar koju proizvodi ljudska koža. Drugim riječima, ravna kosa se puno više i češće masti nego kovrdžava. Zato bi osobe s ravnom kosom trebale izbjegavati proizvode koji sadrže određene sastojke, a posebno proizvode koje su namijenjeni za njegu suhe kose i kože.

Osobe s ravnom kosom posebno bi trebale izbjegavati maslinovo, kokosovo i ulje jojobe, proizvode za stiliziranje na bazi ulja, proizvode koje treba ostavljati na kosi da odrade svoje (leave-on products) te bi kosu trebale prati češće nego osobe s kovrdžavom kosom.

Naučnica Maria Fernanda Reis Dias u svom članku o njezi ravne kose savjetuje korištenje nježnih šampona, izbjegavanje sušenje kose peškirom, biti vrlo oprezan kod raščešljavanja.

Upute za njegu valovite kose

Valovita kosa pripada tipu 2. Ako je kosa ravna bliže korijenu, a valovita prema vrhovima, radi se o valovitom tipu A) kojeg karakteriziraju finoća i tanka tekstura. Ako vam je kosa valovita od korijena pa sve do vrhova radi se o tipu B), a tip C) imate ako vam je kosa puno čvršća i gušća nego u prva dva slučaja.

Valovita kosa obično poprima svoj oblik tek kad se osuši. Stručnjaci napominju da su svi valovi tehnički kovrdže, ali da sve kovrdže nisu valovi.

Prvi korak u njezi valovite kose jeste briga o vlasištu. Trebali biste jednom sedmično koristiti masku koja hidrira kosu i daje joj elastičnost. Žene s valovitom kosom trebale bi se češljati prstima ili češljem s vrlo širokim zupcima kako se vlasi u obliku slova S ne bi slomile. Redovno šišanje zdravo je za svaki oblik kose, a posebno za kosu sklonu kovrdžanju.

Upute za njegu kovrdžave kose (curly)

Pretjerano četkanje može uništiti definiciju kovrdža, a s obzirom na podtip kose koji ste prepoznali kod sebe, savjet bi najbolje bilo potražiti kod frizera. Generalno, kovrdžava kosa trebala bi se prati puno rjeđe od ravne i valovite.

Kako bi se očuvale kovrdže, baš kao i kod valovite kose, najbolje bi bilo koristiti češalj s velikim razmakom između zubaca, a izbjegavati četke koje uništavaju kovrdže.

Vrlo je važno izbjegavati aparate za toplinsko oblikovanje kose, a preporučuje se koristiti specijalizirane gelove za oblikovanje kovrdžave kose. Žene s kovrdžavom kosom trebaju koristiti svilene jastučnice, a izbjegavati pamučne, a isto je i s peškirima.

Upute za njegu crne kovrdžave kose (coily)

Američka dermatološka agencija sastavila je savjete za njegu crne kovrdžave kose koja je posebno osjetljiva zbog teksture nalik vuni i njenom se stiliziranju treba posebno posvetiti.

Prije svega, kosu nikako ne bi trebalo prati češće nego jednom sedmično.

Svake dvije sedmice trebalo bi koristiti tretman vrućim uljem te obavezno koristiti preparate za zaštitu od topline prije sušenja ili ravnanja. Također treba spavati na svilenim jastučnicama i koristiti peškire od mikrovlakana.

Savjeti za njegu guste kose

Iako je gusta kosa težnja onih koji se bore s tankom kosom, nositi grivu koja strši na sve strane nije jednostavan zadatak. Za sve one koji se bore s jako snažnom, oštrom i gustom kosom generalni savjet je – zamastiti je što više.

Gelovi, maslaci i maske nezaobilazni su proizvodi u kupaonicama osoba koje imaju snažnu kosu, a njihova upotreba trebala bi biti prioritet. Kao što smo već spomenuli, osobe s gustom kosom trebale bi koristiti četke dizajnirane baš za gustu kosu, kako bi što lakše uklonili čvorove, a da ne slome vlasi.

Savjeti za njegu tanke kose

Prije svega, slojeviti rezovi najbolja su pomoć za tanku kosu. Osobe koje imaju tanku kosu trebale bi je često prati, izbjegavati ulja, maslace i maske, a regenerator koristiti samo na vrhovima.

Korištenje suhog šampona i proizvodi za volumen najbolji su pomagači kod ovog problema.

Izvor: Faktor/Zadovoljna.hr