navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Svi Alisini hobiji

Profesorica bosanskog jezika i profesionalna šminkerica šarenim krofnama oduševljava nepca Sarajlija

Alisa Šuvalija-Osmanković po zanimanju je profesorica bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti. No, tu se ova svestrana Sarajka nije zaustavila, pa je ispunila još jedan svoj san iz djetinjstva - postala je profesionalna makeup artistica.

Objavljeno: 12.07.2020. u 15:10
get url
text

Završila je školu za profesionalnu šminkericu, otvorila studio, i već četiri godine u njemu uljepšava žene. Kaže kako je za nju ovaj poziv umjetnost i kako je najsretnija kada vidi zadovoljnu ženu.

- Svoj studio bih opisala kao kutak u kojem nastaje magija na licu, a do sada sam uljepšavala mnoge naše poznate dame, glumice, pjevačice, manekenke, televizijske voditeljice, a radila sam i na mnogim revijama te za kratke filmove, reklame i spotove – otkriva Šuvalija-Osmanković.

Onda je početkom godine došla pandemija, a zbog uvedenih mjera Alisa se nije mogla posvetiti šminkanju stvarnih, živih modela. Kreativnosti, koje joj kaže nikada nije manjkalo, prije nekoliko mjeseci usmjerila je u nešto sasvim drugo – izradu i dekoraciju američkih krofni.

No, šarene krofne Alisa je htjela predstaviti u sasvim drugačijoj formi od onih koje svakodnevno možemo vidjeti u pekarama i drugim prodavnicama. U ovom hobiju nije sama jer joj pomaže sestra Ajla koja se dugo godina bavi poslastičarstvom.

- I pravljenje poslastica za mene je jedan vid kreativnog izražavanja kada se igram sa okusima, mirisima, bojama, oblicima, a sve s ciljem kako bih sebi, ali i drugima svakodnevni život učinila ljepšim i zanimljivijim.

Po uzoru na Disneyland u kojem je kaže sve ružičasto, i Alisa je u svijet svojih slastica, koja je nazvala "Krofneland", željela unijeti što više boja.

A u "Krofnelandu" ljubitelji slatkog mogu pronaći svašta, od krofni raznih oblika, punjenja i boja, preko pizza donutsa, koji je, otkriva nam Alisa, njihov specijalitet kojim su svi oduševljeni, buket donutsa koji su odličan poklon za razne prilike, sladoled donutsa...

{$galerijaFotografija}

- Pizza donuts je mnogima najčešći izbor. Radi se o krofnama koje se napravljene tako da izgledaju kao komadi pizze sa različitim okusima, bojama, ukrasima, pa jedan komad je s Kinder buenom, drugi s Raffaellom, treći s Nutellom… Lijepo je upakovano i nešto sasvim novo na našim prostorima – objašnjava Alisa.

U izradi slastica koristi kvalitetne namirnice i najfiniju čokoladu.

- Jako mi je važno da to budu kvalitetne namirnice, a posebno za punjenja kao što su tofi, Nutella, bijela i crna čokolada, a uskoro ću uvesti i voćna punjenja. Boje su, također provjerene, one koje se koriste u kulinarstvu, ali i ukrasi od zlatnih i srebrenih niti i listića.

O planovima ne razmišlja puno. Važno je, kaže, raditi ono što vas ispunjava i u čemu možete dati najbolje od sebe.

- Sretna sam zato što radim ono što volim. Uspjela sam razviti sve tri svoje ljubavi, a to su književnost, profesionalno šminkanje i priprema slastica. Možda nekada u budućnosti otvorim i slatki dućan, ali se ne opterećujem tim. Presretna sam i zahvalna i na ovome što imam – kaže na kraju razgovora Alisa, supruga i majka dječaka Zeida.

Alisa Šuvalija Osmanković10.07.2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow