navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Prirodni preparati koji će vam pomoći da iz pluća, sinusa i grla izbacite nakupljeni šlajm

Uporni kašalj karakterističan je simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koje prati i gusti sekret u grlu, sinusima i plućima, koji je zalijepljen za zidove naših bronhija te se vrlo teško izbacuje.

Objavljeno: 26.11.2020. u 14:00
get url
text

No, u poticaju izbacivanja šlajma iz grla, sinusa i pluća odličan učinak imaju prirodni preparati.

Evo nekih koji su se pokazali vrlo uspješni:

Recepti za prirodne lijekove

Ukoliko vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi ljekovitog bilja koji podstiču izbacivanje šlajma i ublažavaju uporni kašalj.

Za eliminisanje gustog i nagomilanog sekreta koriste se napici na bazi korijena bijelog sljeza, žalfije, lovora i crne rotkve.

Bijeli sljez za izbacivanje šlajma kod odraslih

Prelijte kašiku usitnjenog korijena bijelog sljeza sa dva dcl hladne vode i ostavite poklopljeno da odstoji šest do osam sati, a zatim procijedite i pijte u manjim gutljajima.

Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati.

Bijeli sljez, lan i žalfija za izbacivanje šlajma kod djece

Kao izuzetno efikasan prirodni lijek za bolje izbacivanje šlajma kod djece i odraslih pokazao se bijeli sljez u zanimljivoj čajnoj mješavini sa lanenim sjemenkama i žalfijom.

Pomiješajte po kašiku korijena bijelog sljeza, kašiku lanenog sjemena i kašiku suhe žalfije. Sipajte dva i po decilitra vode u šerpu, pa dodajte 100 grama žutog šećera.

Kad se šećer otopi, dodajte mješavinu biljaka i jedan limun dobro opran i isječen na kriške. Kuhajte na umjerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim sklonite sa vatre i procijedite.

Uzimajte kašičicu sirupa četiri puta na dan sve dok ne osjetite poboljšanje. Sirup za iskašljavanje šlajma najbolje je čuvati u frižideru.

Rotkva i crveni luk

Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih uz pomoć crne rotkve i crvenog luka

Sipajte u blender dva i po decilitra limunovog soka, jednu punu šolju meda, jednu osrednju glavicu crvenog luka isječenog na komade, šest česni bijelog luka i jednu veću crnu rotkvu, oguljenu i isječenu na komadiće.

Blendati sve dok se ne dobije fina homogena smjesa. Zatim sipajte u staklenu teglu i čuvajte u frižideru, pa ostavite da odstoji sedam dana.

Nakon toga, tri puta dnevno uzimajte sirup za iskašljavanje šlajma i to po jednu kašiku, 30 minuta prije glavnih dnevnih obroka.

Prirodni lijekovi za iskašljavanje šlajma iz pluća i sinusa

Šlajm iz grla i pluća, kao i gust sekret iz sinusa često nam zadaju velike probleme tokom zime. Inhalacija sinusa slanom vodom sama po sebi nije dovoljna da bi se u potpunosti oslobodili neprijatnog sekreta.

U nastavku pročitajte još nekoliko odličnih narodnih recepata za izbacivanje šlajma:

Prirodni lijek za iskašljavanje šlajma kod djece

Jedno od rješenja kako izbaciti šlajm kod djece nudi i blagi čaj od lipe. Ako ga koristite više dana, ublažit ćete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta.

Ovaj čaj za iskašljavanje također podstiče i znojenje, što je važno u slučaju gripe, prehlade i nazeba.

Pije se uvijek dok je još vruć ujutro i uvečer, a priprema se vrlo jednostavno: dvije male supene kašičice cvijeta lipe prelijte sa pet dcl proključale vode, pa ostavite 20 minuta da odstoji i procijedite.
Č

aj zasladite kvalitetnim medom, dodajte dosta soka od limuna i uzimajte po jednu kašičicu svaki put kad osjetite nadražajni kašalj.

Kako izbaciti šlajm iz grla i nosa uz pomoć lovorovog lista

Rastopite na umjerenoj temperaturi 250 g žutog šećera dok ne porumeni, ali paziti da ne zagori. Dodajte dva i po dcl vode, tri kašičice žalfije i tri izmrvljena lista lovora.

Kada prokuha, kuhajte još tri minute, pa sklonite sa štednjaka i ostavite poklopljeno da se ohladi.

Čuvajte u staklenoj flaši, na hladnom i tamnom mjestu.

Pripravak konzumirajte tri, četiri puta dnevno kad imate napad kašlja.

Sirup za iskašljavanje šlajma uzimajte redovno sve dok se ne izbaci sav sekret.

Kako ublažiti uporni kašalj

U neoštećenu emajliranu šerpu sipajte tri kašike lanenog sjemena i pet dcl vode, pa kuhjte na umjerenoj temperaturi 10 minuta. Zatim dodajte kašiku suhe majčine dušice, pa poklopljeno ostavite da odstoji još 20 minuta.

Procijedite i pijte po jedan gutljaj podgrijanog čaja više puta u toku dana.