navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta za ručak

Pripremite piletinu s maslacem u kremastom sosu po receptu dr. Safije Softić-Namas

Ako razmišljate šta biste sutra pripremili za ručak, evo odličnog prijedloga dr. Safije Softić-Namas, doktorice i nutricionistice, koja često na svom blogu "Doktorica sa oklagijom" objavljuje recepte koje je imala prliku probati tokom putovanja po svijetu, a potom i pripremiti.

Objavljeno: 05.06.2023. u 18:31
get url
text

- Piletinu s maslacem probala sam u dva indijska restorana i oba puta uživala u okusima. U Indiji nisam bila, jela sam ga u Dubaiju i Španiji, a mislim da u Indiji i ne bih ni mogla jesti zbog ljutine. Ostaje da vidim kad odem tamo - kaže Softić-Namas.

Dodaje kako se za ovo jelo koriste prsa ili otkošteni ostali dijelovi pileta, a jelo se može pripremati i sa puretinom.

- Šta god koristite od mesa, bit će super, jer tajna je u kremastom sosu. Ja sam ovaj put koristila komade cijelog pileta, samo sam ga izrezala na male komade - dodala je Softić-Namas.

Potrebni sastojci: jedan kg pilećeg filea izrezanog na komade veličine oraha, 400 g gustog jogurta, konzerva paradajz pelata ili 100 g koncentrata pradajz-sosa, jedna kašika gustina, suhi začini (kim, korijander, chilli, kurkuma, curry, klinčić, cimet, anis, muškatni orah...), od dvije do četiri glavice crvenog luka, dva-tri česna bijelog luka, komad svježeg đumbira, 100 g maslaca, po želji vrhnje za kuhanje ili kokosovo mlijeko (po meni je ovo višak).

Postupak pripreme:

Količina začina zavisi od ukusa. Ako volite ljuto, dodajte više chillija i đumbira, ako volite jake začine dodajte više curryja, kima. Najbolje je da bude samo blago pikantno, naročito za ljude s našeg podneblja koji nisu navikli na previše ljutu i začinjenu hranu.

Jogurt pomiješajte sa gustinom, izrendanim đumbirom i bijelim lukom. To prelijte preko piletine kojoj ste dodali suhe začine, dobro izmasirajte rukama da svi komadi mesa budu prekriveni i ostavite barem pola sata da se marinira. Bit će mekše i ukusnije što se duže marinira, čak najbolje preko noći.

U tavi zagrijte maslinovo ulje, redajte komade piletine i pustite da se fino ispeku. Pustite da lijepo zarumeni, vjerovatno će se uhvatiti sloj zapečenog jogurta u tavi, a to će dati sve okuse sosu.

Komade piletine izvadite sa strane, pa u istu tavu dodajte crveni luk isjeckan na kriške i dinstajte. To radite na srednjoj temperaturi i uz stalno miješanje, jer će lako izgoriti ako ne budete pazili.

Sastružite sve s tave, tako da svi začini i okusi ostanu u sosu. Kada luk zarumeni, dodajte pradajz pelat i dinstajte još pet do 10 minuta. Izblendajte smjesu da dobijete kremasti gusti sos.

Vratite u tavu, dodajte ponovo piletinu, izmiješajte kratko da se sjedini i pustite još petnaestak minuta da se kuha na laganoj vatri.

Ako vam je pregusto, dodajte malo vode da dotjerate gustinu sosa po svojoj želji. Pred kraj dodajte maslac da se lagano istopi u sosu. Ako želite dodajte i vrhnje za kuhanje.

Servirajte uz suhu rižu, a odlično je i ako se jede sa indijskim tankim naan hljebom.