navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Australija

Prije smrti napisao knjigu za kćerku koju nije stigao upoznati: Ne moraš živjeti kao svi drugi

Scott Ferguson iz Sydneya u Australiji preminuo je 31. marta sa samo 33 godine, a nekoliko sedmica poslije, 27. aprila rodila mu se kćer Isla.

Objavljeno: 06.05.2021. u 13:04
get url
text

Budući da je bilo pitanje hoće li je ikada upoznati, prije smrti je napisao knjigu svojoj kćerki koju nikad nije upoznao, a dijelove knjige objavila je TV 7news.

Osjećajući da mu se približava smrt, Scott je napisao pisma i snimio videe za cijelu porodicu. 

- Slijedi svoje snove. Ne moraš živjeti kao svi drugi. Tvoji mama i tata uvijek će biti ponosni na tebe, bez obzira na sve. Sve dok se jednom dnevno smiješ, sve će biti u redu. Kad se vjenčaš, znaj da ću biti s tobom i da ću te pratiti niz oltar - napisao je Ferguson u knjizi za svoju kćer.

Scott se 2018. srušio u trgovačkom centru te je odveden u bolnicu. Tamo su mu doktori rekli strašnu vijest - da ima glioblastom, tumor na mozgu, u četvrtoj fazi te da je agresivan i brzo rastući. Doktori su mu prognozirali još maksimalno 18 mjeseci, i to ako će imati sreće.

U prosjeku ljudi koji imaju ovaj tumor žive s njim od 12 do 18 mjeseci, piše na stranicama Brain Tumor Charityja.

Nakon što je saznao za tumor, Scott je išao na dvije operacije, čak 56 puta na zračenje i 10 mjeseci na kemoterapiju. Ljekari su bili zapanjeni time koliko puta mu se stanje poboljšalo. Par koji se upoznao 2010. godine, odlučio je maksimalno iskoristiti vrijeme koje je Scottu ostalo. Vjenčali su se 2019., a 10 mjeseci kasnije su započeli s umjetnom oplodnjom.

Kad su saznali da je Jaymie trudna, bili su oduševljeni. U međuvremenu, Scott je izgubio kontrolu nad lijevom stranom tijela. Nedugo zatim, 31. marta preminuo je u miru kod kuće, okružen porodicom. Živio je tri godine s agresivnim tumorom na mozgu, duplo duže od najbolje prognoze koju se inače daje pacijentima. Jaymie je rekla da je radio šta god je mogao da poživi i da upozna svoju kćerku, ali nažalost ta želja mu se nije ostvarila.

- Ja sam potpuno slomljena, Scott je preminuo. Bez boli, kako je i želio - napisala je Jaymie.

Dodala je da je hrabrost koju je pokazao bila nevjerojatna, nešto što nikad prije nije viđeno.

Nakon rođenja kćeri Isle, Jaymie je napisala da je to "najsretniji i najtužniji trenutak u njenom životu".

- Bio bi predivan otac - rekla je za 7News.