navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kulinarski kutak

Previše su lomljive i mrve se ili su pretvrde i nedovoljno prhke: Kako pripremiti vanilin kiflice

Idemo ususret novogodišnjim praznicima, pa će se neki tipični kolači ponovo naći na trpezi.

Objavljeno: 30.11.2022. u 10:07
get url
text

Jedan od njih su vanilin kiflice, sitne, mirisne i neizostavne u mnogim domovima tokom božićnih praznika.

Svaka domaćica koja tradicionalno peče vanilin kiflice ima svoj recept za tijesto ili pokoji trik, jer ti mali roščići znaju biti zeznuti – nekad su previše lomljivi i mrve se ili pak pretvrdi i nedovoljno prhki.

Za sve koji godinama nisu izbrusili tehniku pripreme i pečenja ovih kolača evo nekoliko greški i savjeta kako ih izbjeći.

Potrebni sastojci za tijesto: 28 dkg brašna, 21 dkg maslaca, 17 dkg sitno mljevenih oraha, 10 dkg šećera, jedno cijelo jaje.

Smjesa za posipanje: mješavina vanilin šećera i šećera u prahu.

Postupak pripreme:

Pjenasto umutite šećer i jaje, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete finu smjesu.

Prosijte brašno i dodajte u smjesu, kao i mljevene orahe.

Rukom izradite tijesto.

Stavite smjesu na hlađenje u frižider na oko 30 minuta.

Prstima otkinite komadiće tijesta, pa ih oblikujte u kiflice.

Slažite ih u lim koji ste prekrili papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 10 minuta.

Tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu kojem ste dodali jedan vanilin šećer.

Ostavite da se ohlade do kraja prije posluživanja.

Tijesto se raspada za vrijeme pečenja

Ako za vrijeme pečenja primijetite kako se tijesto raspalo, uglavnom je već prekasno. Trebate djelovati prije pečenja. Kako bi tijesto bilo čvrsto i kompaktno, preporučuje se omotati ga prozirnom folijom i staviti na sat vremena u frižider.

Ako želite biti još sigurniji možete oblikovane kiflice staviti prije pečenja još jednom u frižider. Inače, kiflice oblikujte tako da budu što sitnije, odnosno da svaka bude kao jedan zalogaj.

Previše su suhe

Morate se tačno pridržavati recepta i uputa za pečenje. Kiflice se peku izuzetno kratko. Preporuka je peći ih na 180 stepeni Celzijusa najviše 10 minuta, a najbolje ih je cijelo vrijeme "držati na oku", kao dvostruko "osiguranje".

Kad vrhovi postanu malo tamniji, znači da su gotove. Ako se bojite da će vam „pobjeći i prepeći se, možete ići i na nižu temperaturu, ne smiju se peći na više od 175 stepeni, pa imaš koju minutu više. Kad ih vadite iz rerne normalno je da su još malo mehke. Otvrdnut će za nekoliko minuta.

Lome se i mrve

Nakon što ste izvadili kiflice iz rerne, ne smijete ih odmah dirati i slagati u posude. Dok su vruće, vanilin kiflice se lako lome. Ostavite ih da se malo ohlade prije nego što ih uklonite s lima. Kad se malo ohlade, ali su još uvijek tople, uvaljajte ih u mješavinu vanilin šećera i šećera u prahu.