navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Preporuke nutricionista

Presudne su nezasićene masne kiseline: Nije svejedno koje ćete ulje izabrati za pripremu jela

Želite li posvećeno voditi računa o zdravlju, nije dovoljno razmišljati samo o pravom odabiru namirnica. Naime, vrlo je važan i izbor ulja na kojem hranu pripremate, bilo da je riječ o termički obrađenoj ili o salatama, kažu nutricionisti.

Objavljeno: 20.06.2020. u 08:40
get url
text

Oni ističu da neka ulja djeluju protiv demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu u smirivanju upalnih procesa.

Sa uljima ne treba pretjerivati. Muškarci dnevno ne bi trebalo unositi više od sedam kašičica, a žene ne više od pet.

Ali da biste se odlučili za ono koje vama najviše odgovara, neophodno je znate njegove karakteristike.

Oa, krenimo redom:

Suncokretovo ulje je u tradiciji našeg naroda najviše zastupljeno. Iako je odličan izvor vitamina E, sa njim ne treba pretjerivati. Jedna do dvije kašičice dnevno zadovoljavaju naše potrebe. Ovo ulje bogato je omega-6 kiselinama, ali ne posjeduje omega-3 masne kiseline, o čemu treba voditi računa i njime se snabdijeti iz drugih namirnica.

Suncokretovo ulje pogodno je za prženje jer se zagrijava do visokih temperatura, ali treba se upotrijebiti - samo jednom.

Ukoliko se koristi za prženje više puta, postaje veoma štetno.

Maslinovo ulje također se u našim domaćinstvima sve više koristi. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama koje snižavaju nivo holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Rezultati nekih istraživanja ističu njegovu zaštitnu ulogu u prevenciji karcinoma dojke.

U svakom slučaju, sadrži antioksidanse koji sprečavaju štetan utjecaj slobodnih radikala na organizam.

Maslinovo ulje ima relativno visok nivo zasićenih masnih kiselina, ali nije baš bogato omega-3 masnim kiselinama, o čemu treba voditi računa. Ovo ulje pogodno je za pripremu gotovo svih jela evropske kuhinje.

Ulje od tikve nije baš pristupačno svačijem džepu. Ipak, zbog korisnih sastojaka, vrijedi ga nabaviti i češće koristiti u kuhinji. Ovo ulje, prije svega, ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omega-3 masne kiseline.

Odlično je za pripremanje prženog povrća, jer se može zagrijavati do relativno visokih temperatura. Dobro je i za pripremanje salata, a zbog svoje tamnozelene boje vrlo lijepo izgleda u prelivima. No, treba znati da ulje tikve ne sadrži naročito visok nivo cinka, željeza i magnezija.

Ulje od sjemenki lana najbolji je izvor omega-3 masnih kiselina, a njegova redovna upotreba pomaže u snižavanju holesterola u krvi. Predstavlja sjajan izbor za pripremu vegetarijanskih obroka, ali zato nije zgodno za kuhanje uobičajenih evropskih jela.

Manjkavost mu je i to što brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mjestu, zbog čega postaje neupotrebljivo.

Ulje od repice izdvaja se u odnosu na druga ulja po bogatstvu nezasićenih masnih kiselina. Istovremeno, ima manje zasićenih masnih kiselina od bilo kog drugog jestivog ulja.

U odnosu na maslinovo ima čak deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina. Njegova prednost je i što se može koristiti za pripremanje hrane na visokim temperaturama.
Osim što je bezukusno, zbog čega nije pogodno za pripremu salata i sosova, drugih nedostataka praktično i nema.