navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Potvrdio Bebek

Preminula Selma Borić kojoj je posvećena kultna pjesma "Bijelog dugmeta"

Zeničanka Selma Borić, kojoj je posvećena kultna pjesma "Selma", jedan od legendarnih hitova "Bijelog dugmeta" iz 1974. godine, preminula je u 92. godini u staračkom domu u Zagrebu.

Objavljeno: 29.01.2021. u 11:43
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Željko Bebek. 

- Jutros su mi javili ovu tužnu vijest. Takav je život. Selmin put na ovom svijetu je završen, a ljudi će je još dugo pamtiti po neprolaznoj pjesmi "Selma" koju uvijek rado pjevam – kazao je Bebek. 

Podsjetimo, pjesmu je 1949. godine napisao pjesnik i humorista Vlado Dijak, posvetivši je Selmi Borić, djevojci u koju je bio zaljubljen.

Kako je Selma ispričala u jednoj emisiji, ona se sa Vladom upoznala 1945. godine, kada je imala samo 16 godina. Selma je rodom iz Zenice, ali je u školu išla u Sarajevo. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do željezničke stanice. Ispratio je u voz, a prozor pored kojeg je sjela bio je razbijen. On joj je dobacio:

- Selma, ne naginji se kroz prozor.

Nakon tog susreta Vlado Dijak je napisao pjesmu, a Selma nije znala da je takav utisak ostavila na njega. Niko od kolega joj nije vjerovao da je ona baš ta Selma o kojoj se pjeva.