navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rasteretite organizam

Prehrana tokom ljeta: Šta jesti, a šta izbjegavati

Godišnja doba itekako utječu na osjetljivu ravnotežu unutar našeg organizma. Taj utjecaj možemo ublažiti promjenom životnih navika i prehrane.

Objavljeno: 08.06.2023. u 16:39
get url
text

Ljeti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće.

Iz tog razloga tokom tih mjeseci najbolje je jesti laganu hranu.

Stručnjaci savjetuju da birate vlažnu, hladnu i tekuću hranu poput mliječnih napitaka, riže, povrća, voća i tofua.

Sok od aloe vere odličan je biljni tonik za ljeto koji pomaže jetri i hladi organizam.

Ono što treba izbjegavati su začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i jako slana hrana.

Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu.

Preporučuje se jesti sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i piti vodu te ohlađene povrtne supe.

Među namirnicama kojima treba dati prednost su:

- Slatko voće - jabuke, kajsije, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive.

- Slatko i gorko povrće - tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, karfiol.

- Klice.

- Žitarice - ječam, bijela i basmati riža, proizvodi od integralne pšenice.

- Grahorice (leća, slanutak) - trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode.

- Proizvodi od soje - tofu, sojino mlijeko.

- Sjemenke tikve, suncokreta.

- Domaći mliječni proizvodi - svježi mladi sir, kravlje mlijeko, kozije mlijeko.

- Začini - svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, nana, šafran, kurkuma.

- Ulja (umjereno) - maslinovo, suncokretovo.

- Napici - voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog).

- Ohlađeni mliječni napici i procijeđena supa od povrća.

- Biljni ohlađeni čajevi - od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, nane.

Kako može izgledati jedan vaš dnevni jelovnik tokom ljeta:

Doručak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom.

Užina: voćna salata.

Ručak: pečeni pileći file ili riba, prilog kuhani krompir, riža, špinat, miješana salata od povrća.

Užina: Biljni čaj.

Večera: kuhani slanutak, kuhana riža i dinstano povrće.

Desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen).

Piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode.