navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Višestruka korist

Postoje dobri razlozi zašto Japanci sjede na podu dok jedu

Dok sjedite, opušteno, za trpezarijskim stolom može biti vrlo ugodno, ali to nije nužno najbolja stvar za vaše zdravlje.

Objavljeno: 04.04.2021. u 14:35
get url
text
Ilustracija

Mnogo vremena provodimo sjedeći na poslu, a kući se vraćamo sjedeći u autu ili u javnom prevozu samo da bismo se opet našli kako sjedimo i večeramo. Ali većina porodica u Japanu jede sjedeći na podu, dok stolice najvjerovatnije nećete naći čak ni u japanskim restoranima sa pet zvjezdica.

Ova navika zapravio ima toliko zdravstvenih blagodati da biste mogli isprobati jesti sjedeći na podu, piše Brightside.

1. Pomaže probavi

Kada sjedite na podu prekriženih nogu i jedete, istovremeno radite jogu. Ovaj položaj naziva se "laka" poza ili Sukhasana, a vjeruje se da povećava protok krvi u želucu, pomažući vam da lako provarite hranu i dobijete najviše vitamina i hranjivih sastojaka. Kada se sagnete prema naprijed kako biste uzeli hranu s tanjira, a zatim se vratite u početni položaj da biste je progutali, jačate mišiće na trbuhu, što može spriječiti nadutost.

2. Može pomoći pri gubitku kilograma

Sjedenje na podu dok jedete pomaže vašem vagus živcu da bolje funkcionira. Kada vaš probavni sistem oslobađa hormon zvan leptin, on šalje signal vagus živcu da ste siti i pravilna funkcija ovog živca može vas spriječiti da se prejedate.

3. Čini vas fleksibilnijim

Ako predugo sjedite na stolici, brzo vaas mogu početi boliti leđa te možete istegnuti diskove u kičmi. S druge strane, sjedenje na podu isteže koljena i bokove. Ovaj položaj jača leđa i ramena.

4. Može vam pomoći da duže živite

Ako se lako možete podići iz ovog položaja prekriženih nogu, bez ikakve podrške, velike su šanse da ćete možda živjeti duže. Čini se da je sjedenje na podu dok jedete i ustajanje nekoliko puta dnevno jedan od najjednostavnijih načina da svom životu dodate dodatne godine.

5. Održava zglobove zdravima

Kada dugo sjedite na stolici, bokovi vam se ukoče. Sjedenje na podu, omogućuje vam istezanje kukova i gležnjeva, čineći zglobove fleksibilnijim. Sjedeći položaji poput čučanja tjeraju mišiće da rade i kad se odmarate, jer vas potiču da angažirate mišiće koji nisu aktivni dok sjedite na stolici.

6. Poboljšava držanje tijela

Potiče vas da angažirate svoje temeljne mišiće, što zauzvrat koristi vašem držanju tijela.

7. Smiruje um

Joga koju radite dok sjedite na podu umiruje vaš um. Kad vam je um spokojan, možete više uživati ​​u hrani i jesti dok se ne zasitite.