navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno i zdravo

Poslastica stara šest hiljada godina: Za pripremu ovog deserta potrebna su samo dva sastojka

U Staroj Grčkoj i na Bliskom istoku prije oko 6.000 godina jela se specijalna poslastica pripremljena od samo dva sastojka - meda i susama.

Objavljeno: 24.08.2020. u 20:55
get url
text

Zvali su ga "pasteli" ili "intrion".

Osim što je ukusan, kolač je i zdrav. U starim zapisima spominje se kao namirnica koju su ratnici uzimali kako bi im dao snagu prije odlaska u borbu.

Ovo su njegove prednosti: prepun je niza vitamina i minerala, sadrži antioksidanse, regulira masnoće u krvi, daje energiju za teške fizičke poslove, umanjuje osjećaj depresije, popravlja raspoloženje, snižava nivo stresa.

Evo kako ćete ga pripremiti:

Potrebno je: 300 g paste od čistog mljevenog susama (zove se tahini) i 300 g meda.

Postupak pripreme:

Dobro promiješajte sastojke, pa od smjese napravite kuglice ili pločice. Stavite ih u frižider da se stegnu - i poslastica je pripremljena.

Savjet: Tahini možete pripremiti i sami. Trebaju vam oljuštene, sirove sjemenke susama, malo susamovog ulja, ali može i maslinovo ili sunocokretovo (dve kašičice ulja ide na pola do jedne šoljice sjemenki). Prije nego što ih sameljete u blenderu, sjemenke malo popržite na tavi da dobiju zlatnu boju. Pazite da susam ne zagori, jer će postati gorak. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendujte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.