navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Posjetite jedno od najpoznatijih skijaških centara na svijetu: Palandoken - mjesto gdje zima postaje zabava

Jedno od najpoznatijih skijaških centara na svijetu – Palandöken, nalazi se na istoku Turske, i prava je bijela bajka gdje zimske radosti ostaju trajno urezane u sjećanje. 

Objavljeno: 02.02.2022. u 20:19
get url
text

Osim što je blizu centra grada Erzuruma (civilizacijekse kolijevke), ali i aerodroma, pruža osam mjeseci zabave na snijegu, uključujući i noćno skijanje. Sezona počinje već u novembru, i traje čak do juna. Ipak, najidealnije vrijeme za skijanje i snowboarding je od decembra do maja.

Skijaški centar Palandöken nudi adrenalinsko iskustvo za ljubitelje skijanja i snowboardinga na 55 skijaških staza, uključujući lagane, srednje, napredne i prirodne. Skijaške i snowboarding staze nalaze se na nadmorskoj visini od 2.200 do 3.176 metara, a najviši vrh ovog nepreglednog planinskog masiva Büyük Ejder na 3.271 metar nadmorske visine, i ima oblik luka.

Centar pruža i mogućnost 15 kilometara neprekidnog skijanja na najdužoj stazi u Turskoj, koja je i treća najduža na svijetu. Dvije staze Palandöken, koje je Međunarodna skijaška federacija (FIS) registrovala za slalomske trke, nude skijanje za oko 12.000 ljudi istovremeno.

Do željenih staza, voze vas ski-liftovi i gondole, iz kojih se pružaju nevjerovatni prizori na planinu i grad. Odličan trenutak za napraviti fotografije.

{$galerijaFotografija}

Ako ste došli bez zimske opreme, ne trebate brinuti, jer već na početku ski resorta je možete iznajmiti, a dostupne su sve veličine, boje, dizajni... No prije nego zakoračite u bijelu čaroliju Palandökena prvo se zagrijte uz turski čaj i opustite uz muziku koju za vas izvode DJ-evi ili muzički bendovi.

A onda, pored skijanja i snowboardinga, obavezno se otisnite i u druge avanture kao što su paraglajding, planinarenje, spuštanje i splavarenje snijegom. Tu je i huge swing, ili velika ljuljačka, koja uz ice climbing, koji se nalazi, logično, u Ice parku ski resorta Palandöken, testira hrabra srca. Bez da ste sto posto sigurni u svoju izdržljivost, nemojte glumiti super heroje.

Centar takođe nudi noćno skijanje sa svjetlosnim sistemom i mnogim novim sadržajima poput rampi za skakanje i biatlona. Dozvoljeno je i sankanje, a u njemu najviše uživaju najmlađi.

Svaka od ponuđenih atrakcija je sigurna, jer su na stazama službe zaštite i spasioci, a prije nego se odlučite za neki od izazova, tu je stručni tim koji će vas obučiti.

Ako vam zatreba predah i mjesto gdje ćete se ugrijati, odmoriti od snježnje čarolije i zimskih radosti, popiti ili pojesti nešto, na Palandökenu ćete naći nekoliko sjajnih lokala s izvrsnim i cjenovno pristupačnim menijima jedinstvene turske kuhinje.

Smještaj u hotelima možete pronaći na početku resorta, ali i u Erzurumu, odakle autobusi svako pola sata voze prema ski resortu.

Važna napomena. Skijanje je sport vještine, kao i svi bijeli sportovi, zato se pripremite na vrijeme, da ne biste zbog manjka kondicije i bolova u mišićima već drugi ili treći dan proveli u hotelskoj sobi.

Palandoken ski centar - 2.2.2022.
1 od 18
left-arrowright-arrow