navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Napravite plan

Posadite povrće i začine na balkonu ili u maloj bašti

Napravite svoje malo zeleno carstvo na balkonu ili u par kvadrata bašte, ukoliko je imate.

Objavljeno: 05.04.2020. u 17:45
get url
text

Posadite, uz malo ljubavi i pažnje, biljke koje volite i koje rado jedete ili koristite u kuhinji.

Sami izaberite sjemenke koje ćete zasaditi i zemlju koju ćete koristiti. Svakako da bi to trebala biti zemlja koja je namijenjena za sijanje začinskog i drugog jestivog bilja.

Za mali vrt ne morate živjeti na selu, niti imati veliku površinu.

Najprije odlučite šta želite da posadite i kako želite da izgleda vaš mali improvizovani vrt. Za sadnju mogu vam poslužiti palete, drveni sanduci ili obične saksije.

Daske i drvene kutije obložite najlonom, stavite drenažu, naspite zemlju i ako imate stavite i kompost. Ukoliko ste odlučili napraviti veći uzdignuti povrtnjak ili ga pravite na samoj zemlji, stavite gredice ili cigle i kamenje, kako biste između sadnica mogli proći u slučaju kiše i blata.

Za vrt na balkonu uvijek možete iskoristiti saksije, tegle ili kutije raznih veličina. Male saksije sa začinskim biljem možete staviti na prozorsku dasku, da vam uvijek bude na dohvat ruke kada kuhate.

Sami izaberite šta ćete posaditi, veliki je izbor, bosiljak, majčina dušica, menta, vlasac, origano, kopar.

Četiri do šest različitih vrsta možete posaditi u saksiju širine 60 centimetara. Za začinsko bilje važno je da je na mjestu koje je barem pola dana sunčano.

Kako ne biste zalijevanjem uništili biljke, pripazite da je voda uvijek mlaka te da to radite u kasne večernje sate, kada temperature padnu, da biljka ne bi doživjela temperaturni šok i uvehla.

Osim začinskog bilja, uvijek možete posaditi ljekovite biljke, koje mnogi također često koriste u kuhinji, poput lavande, ruzmarina ili kadulje.

Ako ste u mogućnosti, pokušajte nabaviti sadnice starih i autohtonih vrsta ili barem sjemenje pa sami zasadite i čekajte da iznikne kako biste ih potom mogli presaditi u zemlju. Za vrt na balkonu poželjno je nabaviti patuljaste vrste povrća kako biste imali više plodova, ali to ne znači da ne možete saditi povrće normalne veličine. Najbolji je zapravo savjet da birate povrće i voće kojim ćete na ograničenom prostoru postići maksimalan učinak.

Iako se možda ne čini tako, sadnja i nije tako lagana jer uvijek treba obratiti pažnju na to šta se smije saditi pored čega, odnosno ne smije, osim što mogu štetiti jedne drugima, mogu jedni drugima pomagati u borbi protiv nametnika. Neki od savjeta su i da se između paradajza sade niže kulture koje neće isušivati tlo, a koje su ujedno dobre „komšije“, poput bosiljka, bijelog luka i peršuna.

Budući da vrt, naročito u vrućim ljetnim mjesecima, iziskuje poveće količine vode, razmišljajte i o tim troškovima. Ako ih želite smanjiti, uvijek možete postaviti stare kanistere, bačve, bure sa vodom u koje će se sakupljati kišnica, koja je idealna za zalijevanje.

Najvažnije je da uživate u svom tom poslu jer će to biti vrijeme za odmor od svakodnevnih aktivnosti, posla i stresa. A bit ćete veoma sretni kada bude vrijeme za ubiranje plodova na koje ćete sigurno biti ponosni.