"Plavuša s Harvarda" Elle Woods osvojila je srca gledatelja svojom vrckavošću, iskrenošću, optimizmom i sposobnošću da vjeruje u vlastite ciljeve čak i kada joj se drugi zbog toga podsmjehuju. 

Jednu od najdražih filmskih plavuša savršeno je utjelovila glumica Reese Witherspoon, a evo šta možemo naučiti od nje. 

1. Ne dozvoli da te način na koji te drugi percipiraju koči.

Studij prava je za dosadne, ružne i ozbiljne ljude. A ti nisi ništa od toga, kaže Elli Woods njen otac nakon što njemu i mami saopšti da želi studirati na Harvardu. Ellu su pokušali odgovoriti od te ideje, ali nisu je uspjeli zaustaviti.

2. Okruži se s ljudima koji podupiru tvoje ciljeve.

Elle Woods na Harvardu na početku nije našla prijatelja koji će joj biti podrška u ostvarivanju njenih ciljeva.
Sprijateljila se s Paulette kod koje je išla na manikuru i njih dvije postale su vrlo bliske, a podržavala su je i prijateljice iz rodnog grada Margot i Serena. Tu je naravno i Emmett s kojim je kasnije započela ljubavnu vezu. Nije dopustila da joj zli jezici pokvare boravak na studiju i okružila se s ljudima koji su joj bili podrška.

3.Loše situacije pretvori u dobre.

Elle je bila uvjerena da će je Warner zaprositi, ali on je potpuno neočekivano prekinuo vezu i jako je povrijedio. Mnogi od nas znaju kako je to... Elle je neko vrijeme bila utučena, ali onda je odlučila iz loše situacije izvući nešto dobro i slijediti Warnera na Harvard.

Kada vidi Warnera sa zaručnicom, potpuno opravdano je zatečena i uznemirena. Ali na kraju bude izabrana za najboljeg studenta na svojoj godini, postane najbolja prijateljica s Warnerovom bivšom zaručnicom i pronađe pravu ljubav.

4. Ne dozvoli da te hejteri obeshrabre.

Kada je tek došla na Harvard, Elle Woods su svi stereotipno doživljavali kao glupu plavušu i podsmjehivali se njenom stilu oblačenja. Ali umjesto da bude nepristojna i pokuša ih uvjeriti da nisu upravu, Elle se i dalje ponaša isto te usput hejterima očitava lekcije.

Ismijavaju je i njene kolege pripravnici s kojima radi na slučaju, ali nakon samo jednog razgovora uspije dobiti alibi osumnjičene. Podrugljivo su nastrojeni i dok pokušava slučaj privesti kraju, ali uhvati ubicu u uzbudljivom unakrsnom ispitivanju.

5. Ako ti se nešto čini čudno, znači da je čudno.

Jedna od prekretničkih scena u filmu "Plavuša s Harvarda" svakako je ona u kojoj profesor Callahan pozove Elle u svoj ured pod krinkom da joj čestita. Tada je pokušava uvjeriti da će morati spavati s njim ako želi napredovati u karijeri.
Elle ga odbije razočarana što je njen mentor otkrio svoje pravo lice. Ipak, ne da se pokolebati i pouzdajući se u vlastite sposobnosti i znanje kreće dalje. 

6. Nemoj se bojati preuzeti vodstvo.

Elle je znala kako pobijediti u pravnom slučaju, ali niko drugi nije bio uvjeren u njenu teoriju da je Brooke, osumnjičena za ubistvo supruga, nevina.

Ipak, ta sitna, plava mudrica bila je dovoljna uporna i samouvjerena da preuzme vodstvo. Ako znate da činite pravu stvar, nemojte odustati i idite naprijed.

7. Svoje znanje uvijek prenosi drugima.

U zadnjoj sceni filma "Plavuša s Harvarda" Elle se u govoru prisjetila svojih početaka na Harvardu i s drugim studentima podijelila kako je tekao njen put do ostvarenja sna. Lekcija: uvijek tražite načine kako da drugima prenesete ono što ste naučili.

8. Uživaj u uspjehu, ali nemoj da ti to ubije želju za napredovanjem.

Prvobitni cilj Elle Woods bio je upisati Harvard kako bi impresionirala bivšeg dečka Warnera. Kada joj je to uspjelo neko vrijeme je mislila da je postigla sve što je htjela, ali ubrzo je shvatila da joj hodanje istim mramornim podom kojim hoda i Warner nije dovoljno.

9. Pokaži zahvalnost ljudima koji su ti pomogli da ostvariš svoj san.

Skupljanje i dijeljenje informacija je ključno kada trebate nešto saznati ili želite napredovati u karijeri. Nakon što ste postigli svoj cilj, šta napravite? Zahvalite svojim vezama, baš kao se Elle zahvalila Paulette.

10. Uvijek budi najbolja prijateljica koja možeš biti.

U nekim trenucima filma Elle Woods čini se kao djevojka koja provodi dane naganjajući dečke. U stvarnosti, Elle se uvijek pobrine da su njene prijateljice dobro prije nego li uopšte pogleda muškarca.

Ona je predsjednica svog sestrinstva i sve djevojke poštuju i priznaju njenu titulu. Pomogne Paulette da osvoji poštara u kojeg je zaljubljena te da uzme svog voljenog psa od bivšeg supruga.

Čak i kada je Vivian zločesta prema njoj, Elle je uvijek iskrena i ljubazna prema zaručnici svog bivšeg. Na kraju filma saznajemo da će je Emmett zaprositi, ali njeni odnosi s drugim ženama i prijateljicama zapravo su puno više naglašeni u filmu.