Ako razmišljate koje biste to namirnice morali nabaviti već danas u trgovini kako biste se zdravije hranili?

Ideje nude stručnjaci za hranu, nutricionisti, kako bi vam olakšali odlazak u kupovinu po namirnice koje vaš organizam voli.

Grah u konzervi

Radi se o zdravoj namirnici koja je puna vlakana i biljnih proteina, a ne sadrži so.

Zamrznuto bobičasto voće

Voće je zdravo to svi znamo, a lako se koristi za pripremu gustog napitka ili kao dodatak doručku ili palačinkama.

Hljeb sa žitaricama

One će ponuditi malo šećera, ali puno proteina, za razliku od običnog hljeba.

Konzervirano kokosovo mlijeko

Ono će odlično poslužiti za dodavanje okusa i kremoznosti jelu, a bez korištenja mliječnih proizvoda.

Jaja

Jaja su puna nutrijenata, a svako će jelo učiniti bogatim i vas držati sitima dugo vremena.

Ljuti umak

Znamo da je ljuta hrana i zdrava, a ovakav umak će svakom jelu dati posebno bogati okus.

U borbi protiv upala ključnu ulogu imaju i vitamini poput C, D i E vitamina te minerala kao što su cink, kalcij, bakar.

Evo gdje ih ima:

Prehrambeni izvori cinka: govedina, rakovi, puretina, tuna, iznutrice, pivski kvasac, soja, sjemenke tikve, sir, grašak.

Prehrambeni izvori E vitamina: biljna ulja, posebno od pšeničnih klica, suncokretovo ulje i sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja i neki mliječni proizvodi (margarin i mlijeko).

Prehrambeni izvori vitamina C: razno voće i povrće, prije svega šipak, crna ribizla, trešnja, limun, narandže, mandarine, lisnato povrće, paprika, kupus, paradajz, krompir.

Prehrambeni izvori D vitamina: plava i masna riba poput lososa, skuše, tune, žumanjak, kvasac, goveđa jetra, sirevi.

Prehrambeni izvori bakra: iznutrice, plodovi mora, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sjemenke, šampinjoni, mahunarke, piletina...

Prehrambeni izvori kalcija: mlijeko i mliječni proizvodi, tofu, srdele, zeleno lisnato povrće, mahunarke...

Vlakna i proteini

Ubacivanje namirnica bogatih vlaknima u prehranu može pomoći u borbi protiv upala i smanjenju rizika od nastanka hroničnih bolesti i infekcija.

Osim toga, pomažu u održavanju tjelesne mase te su hrana za dobre bakterije u našim crijevima koje učestvuju u imunološkom sistemu i borbi protiv štetnih organizama.

Prehrambena vlakna pomažu u reguliranju pritiska te nivo šećera i holesterola u krvi.

Izvori vlakana su uz voće, povrće i mahunarke te cjelovite žitarice (integralna riža, zob, ječam...) koje imaju više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa od rafiniranih, tj. prerađenih (bijela riža, bijela tjestenina, bijela peciva, hljeb...).

Proteini su hranjive tvari za izgradnju mišićne mase.

Ima ih: u mesu peradi, ribi, jajima, mliječnim proizvodima poput probiotičkog jogurta, svježeg kravljeg sira, mahunarkama, orašastim plodovima.

Izvor: Faktor/msn.com