U novoj školskoj godini đaci koji nastavu budu pratili iz učionica, morat će nositi maske. No, potanje koje se ovih dana postavlja je - kako će se sa ovom mjerom izboriti mališani sa astmom?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predlaže nošenje maske u svim situacijama kada nije moguće držati fizičku distancu. Predlaže da se biraju one sa kojima se bez smetnji razgovara i brzo hoda, piše aafa.org.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da maske ne trebaju nositi: djeca mlađa od dvije godine, svako ko ima probleme sa disanjem, osoba koja nije u svjesnom stanju, koja nije sposobna da brine o sebi i ne može sama skinuti masku.

Osobe koje boluju od astme mogu osjetiti nelagodu dok nose maske, a kako kaže dr. David Stukus, član Medicinskog naučnog savjeta Američke fondacije za astmu i alergije, ova zaštita neće predstavljati problem za one sa blažim oblikom tog oboljenja, ali bi mogle zasmetati osobama koje se bore sa teškim oblikom astme, uzimaju veliki broj lijekova, često imaju simptome ili im je potrebna hospitalizacija.

WHO predlaže da se nose pamučne trojslojne maske - one koje polažu test propustljivosti na testu.

Naime, iz ove organizacije savjetuju da se maska stavi na svjetlo, pa ako propušta svjetlost, znači da nije dovoljno efikasna.

Dodaju kako je važno da se može disati preko maske koja ispunjava ovaj uvjet, a kakva jeste troslojna pamučna maska.

Savjet je i da se napravi maska od 100 posto pamučnog materijala kakav se koristi za izradu pamučnih majica, a kada su u pitanju troslojne maske, one se sastoje iz spoljašnjeg vodootpornog sloja, srednjišeg sloja od vještačkog materijala i pamučnog sloja uz lice.

Najmanje nelagodnosti stvaraju pamučne zaštite.