navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pitali smo nutricionistu

Pijace su pune špinata, salate, jagoda: Tarik Zolotić savjetuje kako se zaštititi od pesticida

Špinat, zelena salata, mladi luk, jagode… Pijace i zelenare ovih dana pune su ranog povrća i voća koje je, nakon gotovo jednolične i teške zimske prehrane, pravo osvježenje na našim stolovima.

Objavljeno: 07.04.2020. u 08:01
get url
text

No, poznato je i to da je upravo ovo povrće i voće najviše tretirano pesticidima i drugim hemijskim elementima.

Prema riječima Tarika Zolotića, nutricioniste, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) iznijela je podatak da godišnje u svijetu bude evidentirano više od tri miliona trovanja izazvanih pesticidima u hrani, od čega više od 200.000 završi smrtnim ishodom.

Tarik Zolotić

Pitanje koje se nakon svega nameće, je – da li kupovinom prvih proljetnih plodova činimo više štete nego koristi izlažući se povišenoj količini pesticida, ali i kako se zaštititi?

- Pesticidi imaju veoma toksično djelovanje na naš organizam i sasvim je jasan razlog zbog kojeg se ljudi sve više boje – kaže Zolotić i navodi nekoliko preporuka koje svi mogu primijeniti prilikom kupovine, pranja i termične obrade ranog povrća i voća.

- Rano voće i povrće, ako ih već sami ne uzgajate, najbolje je kupovati od provjerenih, domaćih proizvođača za koje znate ili vam je to neko rekao, da pri proizvodnji ne koriste pesticide. Dobro je i malo bolje pogledati plodove kada ih kupujete, primjera radi, kakvog su oblika i boje jagode!? Oblik i boja puno mogu kazati, jer ako su jagode izrazito velike i jarke crvene ili bordo boje, velika je vjerovatnoća da su tretirane hemijskim sredstvima. To je lahko, jer bar mi u BiH znamo kako izgleda prirodno uzgojena jagoda – ističe Zolotić.

Pesticide sa ploda je, navodi naš sagovornik, moguće ukloniti i adekvatnim pranjem voća i povrća.

- Temeljito pranje mlakom ili malo toplijom vodom pomoći će u uklanjanju od 60 do 70 posto pesticida, a to je dokazalo i istraživanje. Činjenica je da ćemo neke vitamine i minerale, ovakvim postupkom pranja izgubiti, ali to je ipak bolja opcija nego da u organizam unosimo štetne hemijske elemente. Pesticidi se efikasno uklanjaju i potapanjem voća i povrća u vodu kojoj ste dodali kašičicu, dvije sode bikarbone, soli, limunovog soka ili alkoholnog sirćeta (sedam posto alkohola). Nakon 15 minuta plodove treba pod mlazom vode dobro isprati. Povrće i voće koje ćete sutra koristiti već danas možete potopiti, ali u običnu vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan ga je potrebno samo dobro isprati pod mlazom vode – objašnjava Zolotić.

S obzirom da je epidemija koronavirusa u toku, Zolotića smo pitali – može li se osoba zaraziti hranom?

- Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kazala je da to nije moguće, jer čovjek u svom želucu ima svojevrsni dezinficijens, a to je hlorovodonična kiselina, koja ubija koronavirus kada dospije u probavni trakt. Ono o čemu trebamo voditi računa je ambalaža u koju je upakovana hrana, koju treba očistiti dezinfekcijskim sredstvom čim je donesete u kuću. Važno je istaći i da se termičkom obradom namirnica uništavaju pesticidi, a prema najnovijim saznanjima i koronavirus na 63 stepena Celzijusa, već nakon četiri minute kuhanja, biva uništen – kaže Zolotić.

Kako da sami napravite smjesu za uklanjanje pesticida

Prvi recept: 1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješajte dok se soda bikarbona ne rastvori, pa sipajte u sprej flašicu. Smjesu našpricajte na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta, a onda dobro isperite.

Drugi recept: šoljica vode, šoljica bijelog sirćeta, 2 kašike sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpfruta (odličan prirodni antibiotik). Sve sastojke dobro promiješajte. Sipajte u sprej flašicu, pa isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak minuta, a onda isperite.