navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
I dalje uči

Petogodišnji Said Šakić iz Srebrenice zna sve saobraćajne znakove i zastave zemalja

Često crta policajce, upoznao je sada i svoju najdražu glumicu koja glumi policajku Almu u seriji "Na granici" Tijanu Pečenčić. Kaže da će kada bude policajac stalno hvatati lopove i kriminalce i raditi na pravdi u društvu, kaže njegova majka

Objavljeno: 18.11.2019. u 14:21
get url
text
Said Šakić

Said Šakić, petogodišnji je dječak, koji sa roditeljima živi u Potočarima u Srebrenici i koji zna sve saobraćajne znakove, a sa dvije i po godine raspoznavao je 60 zastava država.

Njegova majka Kadira ističe kako se radi o nadasve znatiželjnom dječaku koji je konstantno u potrazi za odgovorima.

- Od prve godine Said ide u vrtić. I od samog početka on je veoma radoznao. Stalno nas nešto pita, propituje i kada ne bude zadovoljan našim odgovorom, nastoji sam da ga pronađe, veoma je uporan. Nekada se i zbunimo nakon njegovog pitanja jer nekad ni mi ne znamo odgovor – kaže majka Kadira.

Ističe kako sam uči što ga u tom momentu zanima.

- Prvo su to bile zastave, zatim saobraćajni znakovi, a sada pažnju obraća na registracijske oznake vozila. Kada vidi automobil, odmah gleda oznaku na registraciji i pamti iz koje je države koje vozilo. Niko ne vrši pritisak na njega, što ga zanima i pita. Saobraćajne znakove je naučio u vožnji sa nama u automobilu. Kada naiđemo na neki znak, on pita šta on označava, šta policajac signalizira, i tako je i naučio – kaže Saidova mama.

Said se igra kao i sva druga djeca, voli da crta, da boji, da igra fudbal, da se igra žmire.

- U vrtiću se druži sa svojim drugarima, zajedno rade sve aktivnosti, ali već se počeo žaliti da mu bude dosadno jer on želi nešto više. Naredne godine planiramo da ga upišemo u školu – navodi Šakić, te dodaje kako bi voljeli upoznati nekog stručnjaka sa kojim bi se mogli posavjetovati na koji način raditi sa svojim sinom, te kako njegovu radoznalost i želju za učenjem da kanališu u pravom smjeru.

Ovaj petogodišnjak bi, kada poraste, volio biti policajac.

- Često crta policajce, upoznao je sada i svoju najdražu glumicu koja glumi policajku Almu u seriji "Na granici" Tijanu Pečenčić. Kaže da će kada bude policajac stalno hvatati lopove i kriminalce i raditi na pravdi u društvu – kaže kroz smijeh majka.

Said je bio u hrvatskom Supertalentu gdje je pokazao koliko dobro poznaje saobraćajne znakove.

- Ovo je bilo veliko iskustvo za njega, i bilo mu je baš lijepo, raduje se nastavku – zaključuje Kadira.