Ako ste u četvrtoj deceniji života i želite se osjećate dobro sada i još puno narednih godina, unesite ove dragocjene hranljive sastojke, bilo putem prehrane ili kao dodatak, naravno uvijek uz konsultaciju sa ljekarom.

Vitamin C

Da li se osjećate spremno da „eksplodirate“ iz najmanjeg razloga? Možda su vaši hormoni krivi! Od 35. godine, pa dalje funkcija jajnika počinje opadati, što znači da tijelo proizvodi manje progesterona - hormona koji vam pomaže da ostanete mirni. Da biste održali visok nivo progesterona, potreban vam je vitamin C. Trebali biste uzimati 750 do 1.000 mg dnevno.

Magnezij

Čuli ste za neke koji su patili od grčeva u nogama jer im je nedostajalo magnezija, ali djelovanje ovog metala puno je složenije. Ženama starijim od 35 godina važno je da imaju odgovarajući nivo magnezija, posebno ako pate od PMS-a (predmenstrualni sindrom), jer njegov nedostatak izaziva menstrualne grčeve, probleme sa spavanjem i simptome anksioznosti. Pored toga, magnezij je neophodan za lučenje serotonina, hormona koji podiže naše raspoloženje. Količina koja je potrebna ženi ovog uzrasta je 200 do 400 mg dnevno.

Vitamin D

Gustina kostiju kod žene dostiže vrhunac u 30. godini, a zatim počinje opadati. Da biste izbjegli osteoporozu nakon menopauze, potreban vam je, ne samo kalcij, nego i vitamin D - vitamin neophodan za apsorpciju kalcija, koji nedostaje 25 posto žena. Jednostavan test krvi pokazat će vam da li imate potrebnu količinu. Ako imate porodičnu historiju osteoporoze, razgovarajte sa svojim ljekarom o uzimanju dodatka kalcija i ili vitamina D. Alternativno, dopunite svoju prehranu zelenim povrćem, sardinama ili hranom obogaćenom kalcijem.

Omega 3

Budući da definitivno ne jedete ribu svaki dan, velika je vjerovatnoća da će vam trebati dodatak prehrani sa omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u snižavanju nivoa kortizola u krvi i bore se protiv upala, što je izvor mnogih problema, stresa ili depresije koji će se povećati naročito u dobi od 40 do 59 godina. Da biste ih spriječili, potrebno vam je 2.000 mg omega-3 dnevno.

Selen

Žene imaju osam puta veću vjerovatnoću da razviju probleme sa štitnom žlijezdom nego muškarci, a ove šanse se povećavaju godinama, ali i sa drugim faktorima, poput trudnoće. Dakle, ako sada stavljate 35 ili više svijeća na svoju rođendansku tortu, dobro je redovno se pregledati radi bilo kakvih problema sa štitnom žlijezdom. Pored toga, istraživanja su pokazala da je unos dovoljne količine selena od suštinske važnosti za sprečavanje takvih problema. Jednostavan način da dobijete preporučenu dnevnu dozu od 55 mcg je jesti dva do tri brazilska oraha dva, tri puta sedmično.