navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzo, ukusno, zdravo

Pet recepata za supe i čorbe koje će vaš imunitet podići na još viši nivo

Zdrav život počinje vrlo jednostavno – od onoga šta jedemo. Zbog toga nam je potrebna hrana koja će naš imunitet sačuvati i podići ga na još viši nivo. Jedno od takvih jela su i supe i čorbe, pripremljene od povrća, uz dodatak komadića piletine ili teletine i začina. 

Objavljeno: 24.03.2020. u 12:35
get url
text

Evo nekoliko prijedloga za supe i čorbe koje ovih dana možete pripremati svojim ukućanima. Ukusne su, zdrave, a ono što je također važno, neće vam trebati ni previše vremena, a ni namrinica, jer ih većinu već imati u frižideru, zamrzivaču i špajzu. 

Pileća čorba sa povrćem

Potrebni sastojci: cijelo pile teško oko 1,2 kg, 2 grančice celera, 2 mrkve, 2 korijena peršuna, 2 glavice luka, 1 prasa, 1 grančica majčine dušice, 2 lovorova lista, so, mljeveni i biber u zrnu.

Postupak pripreme:

Očistite mrkvu, luk, korijen peršuna i prasu, pa narežite na veće komade. Isjeckajte grančice celera. Operite pile i stavite u šerpu. Dodajte iseckano povrće, celer, nekoliko zrna bibera, majčinu dušicu i lovorov list, prelijte hladno vodom, poklopite i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se meso ne raskuha (oko dva sata).

Povremeno uklonite pjenu sa površine. Potom izvadite pile, sačekajte da se ohladi, pa uklonite kosti i kožicu, a meso iskidajte na komadiće.

Dio mesa vratite u čorbu (ostatak iskoristite za pilav ili pileću salatu), posolite, pobiberite i poslužite.

Domaća teleća supa

Potrebni sastojci: dvije mrkve, korijen i list peršuna, glavica luka, kašika vegete, kašičica šećera, kašičica soli, komad telećeg mesa sa kostima.

Postupak pripreme:

Meso operate i stavite u dublji lonac. Dodajte vegetu, dolijte vodu i pustite da prokuha.

Nakon što prokuha smanjite temperaturu i kašikom skinite pjenu.

Potom dodajte sitno isjeckano povrće, peršun i korijen peršuna.

Dodajte so i šećer i ostavite da opet prokuha, pa smanjite temperaturu da supa lagano vri.

Supu na ovaj način kuhajte oko dva sata. Nakon toga procijediti, ako je potrebno dosolite, vratiti mrkvu i opet stavite na ringlu da prokuha, pa dodajte reznace za supu ili knedle.

Ukoliko želite, usitnite meso i stavite ga u supu, poslužite odvojeno ili ga iskoristite za neko drugo jelo.

Supa od tikve i đumbira

Potrebni sastojci: 2 kašike maslinovog ulja,1 muškatna tikva srednje veličine, oguljena, očišćena od sjemenki i isječena na kockice, 2 paradajza srednje veličine, oguljena i isjeckana na komadiće, 2 - 3 mrkve, očišćene i nasjeckane na kolutiće, pola glavice nasjeckanog luka, 4 česna izgnječenog bijelog luka, 4 šolje (od 250 ml) povrtne supe, 1 kašičica svježe nairendanog đumbira, malo kurkume, so i biber.

Postupak pripreme:

U šerpi na ulju dinstajte crni i bijeli luk na srednjoj temperaturi miješajući povremeno.

Ubacite svo isjeckano povrće i prelijte sa četiri šolje povrtne supe. Ostavite da prokuha.

Smanjite temperaturu na najmanje i ostavite da supa lagano krčka dok svi sastojci ne omekašaju – 20 do 30 minuta. Promiješajte povremeno.

Sklonite sa ringle, pa štapnim mikserom lagano izmiksajte sve sastojke.

Dodajte đumbir, kurkumu, so i biber, pa supu kuhajte još 10 minuta da se svi ukusi sjedine.

Poslužite toplo samo stalno ili sa malo gušćim jogurtom.

Supa od crnog i bijelog luka

Potrebni sastojci: 4 glavice luka, 2 česna bijelog luka, 3 kašike brašna, 1 l goveđe supe, 4 kašike maslinovog ulja, 20 g maslaca, 2 lovorova lista, pola vezice peršuna, so, biber.

Postupak pripreme:

Očistite i sitno isjeckajte crni i bijeli luk.

U šerpi zagrijte maslac i ulje na srednjoj temperaturi, dodajte isjeckani luk i dinstajte dok blago ne porumeni. Potom pospite brašnom, promiješajte, pa prelijte goveđom supom.
Dodajte lovorov list i kuhajte oko 30 minuta.

Na kraju posolite i pobiberite, umiješajte sitno sjeckani peršun i poslužite uz prepečeni hljeb.

Krem-čorba od paradajza

Potrebni sastojci: 550 g isjeckanog paradajza iz konzerve, 1 glavica luka, 1 česno bijelog luka, 2 kašike brašna, 7 dcl pileće supe, 2 grančice celera, 2 grančice bosiljka, 2,5 dcl pavlake ili vrhnja za kuhanje, 60 g maslaca, pola kašike šećera, so i biber.

Postupak pripreme:

U šerpi rastopite maslac na umjerenoj temperaturi, pa dodajte sitno isjeckani crni i bijeli luk i pržite tri do pet minuta.

Zatim umiješajte brašno, pržite oko 60 sekundi stalno miješajući. Prelijte supom, dodajte paradajz, pola kašike šećera i sjeckani celer.

Posolite i pobiberite i ostavite da krčka na umjerenoj temperaturi oko 90 minuta.

Pred kraj umiješajte pavlaku ili vrhnje za kuhanje, pa kuhajte još 15 minuta, izmiksajte i poslužite.