Postoje dvije grupe ljudi: oni kojima je doručak najvažniji dio dana, i oni koji ga redovno izbjegavaju.

No, ovaj prvi obrok u danu (i ono što ste odlučili jesti tokom njega) zapravo može imati velik utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje. Štaviše, čini se da vam loše jutarnje navike čak mogu skratiti život povećavajući rizik od hroničnih bolesti.

1. Preskakanje doručka može utjecati na vaš metabolizam

Ako preskočite doručak, to može utjecati na vašu težinu. Studija iz februara 2020. objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkrila je da su sudionici koji su pojeli obilan doručak (umjesto obilne večere) sagorjeli gotovo dvostruko više kalorija tokom dana. Oni koji su doručkovali također su imali niže razine šećera u krvi i inzulina. Studija je također otkrila da su sudionici koji su jeli niskokalorični (umjesto visokokaloričnog) doručak imali izraženiji osjećaj gladi. Svi su ti učinci povezani s pretilošću, za koju istraživanje NIH-a može potvrditi da može očekivani životni vijek skratiti za 14 godina.

2. Ako tokom doručka pijete sok, to može povećati rizik od dijabetesa tipa 2

Studija iz septembra 2019. objavljena u časopisu Diabetes Care otkrila je da je povećanje unosa 100 posto voćnih sokova za ½ šoljice ili više dnevno povećalo rizik za dijabetes, sedmi vodeći uzrok smrti u SAD-u, za 16 posto. Umjesto toga, istraživači predlažu da sokove zamijenite cijelim komadima voća koji sadrže mnogo više vlakana.

3. Ispijanje soka od grejpa može utjecati na djelotvornost vaših lijekova

Ako ste ljubitelj svježe cijeđenog soka od grejpa koji rado ispijate uz doručak, budite oprezni i razmislite o preskakanju te navike. Posebno ako uzimate lijekove. Na primjer, Uprava za hranu i lijekove napominje da sok od grejpa može utjecati na djelotvornost određenih lijekova, poput lijekova za snižavanje holesterola i lijekova za snižavanje krvnog tlaka.

4. Prerano ispijanje kafe može utjecati na regulaciju šećera u krvi

Studija Univerziteta Bath iz oktobra 2020. otkrila je da, ako je ispijanje crne kafe prva stvar koju ujutro radite, to može negativno utjecati na kontrolu glukoze (šećera) u krvi, što je rizik za dijabetes i bolesti srca .

5. Ako preskačete doručak, to može utjecati na zdravlje vašeg srca

Studija iz aprila 2019. objavljena u časopisu American College of Cardiology obuhvatila je 6550 odraslih osoba u SAD-u te je otkrila da oni koji su preskočili doručak imaju 87 posto veći rizik od umiranja zbog kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji su doručkovali. Naime, preskakanje doručka može dovesti do viših razina holesterola i povišenog krvnog pritiska, piše Eat This, Not That.