Našem organizmu voda je prijeko potrebna, a dehidracija je jedna od najčešćih pojava kod odraslih osoba.

Kada je tijelo žedno, ono radi usporeno, a koža postaje suha i beživotna.

Stručnjaci za prehranu kažu kako bismo dnevno trebali unositi osam čaša vode.

Želite li steći tu naviku, isprobajte sljeće trikove koji zaista pomažu:

Dajte joj okusa

Mnogima je voda najdosadnija i najbljutavija tekućina te radije posežu za slatkim sokovima. Kako biste izbjegli nepotreban unos šećera i zavoljeli vodu, dajte joj malo okusa.

U staklenu flašu šireg grla ubacite nekoliko listića svježe nane, kriške limuna i narandže i ostavite je u frižider. Vitaminska voda je ukusna i zdrava.

Iskoristite moć pametnog telefona

Vjerovali ili ne, na mobitel možete instalirati veliki broj besplatnih aplikacija napravljenih samo za ovu situaciju. Riječ je o podsjetniku koji će vas upozoriti kako je vrijeme da popijete vodu. Iako zvuči neobično, ovakve aplikacije vrlo su korisne.

Nabavite lijepu flašicu

Tokom dana stalno smo u nekoj strci i gužvi te zbog toga zaboravljamo na potrebu za tekućinom, što se potom odražava negativno na naše tijelo. Nabavite lijepu flašicu za vodu koju ćete stalno imati uz sebe. Stavite je u torbu i nosite sa sobom svugdje. Kada ste na radnom mjestu, smjestite je na radni sto kako bi vam stalno bila pod rukom.

Neka vam voda postane predjelo

Ovaj trik zaista djeluje. Osim što ćete steći naviku ispijanja vode, pomoći će vam kod mršanja jer ćete smanjiti osjećaj gladi i time jesti manje. Prije bilo kojeg obroka, a to vrijedi i za grickalice između obroka, popijte barem pola čaše do čašu vode. Neka vam ovaj trik pređe u naviku.

Pratite koliko ste popili

Ako vam ispijanje vode predstavlja pravu muku, napravite plan. Izračunajte koliko vode stane u vašu flašicu te napravite kalkulaciju koliko flašica vode trebate popiti tokom cijelog dana.
Primjera radi, ako u vašu flašicu stane pola litra vode, cilj neka vam bude popiti tri flašice tokom cijelog dana.

Izvor: Faktor