Drevni lokaliteti, magični pejzaži, jedinstvena ljepota, ukusna hrana, svaku posjetu Turskoj čini nezaboravnim iskustvom.

Jedan od izuzetnih predstavnika turske bogate kulture je Antalija, grad u kojem more, sunce, historija i priroda harmonično koegzistiraju. U Antaliji sunce sija više od 300 dana godišnje, a osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Atatürk opisao ju je ovom frazom: "Antalija je bez sumnje najljepše mjesto na svijetu".

FOTO: TGA

Drevni gradovi, more, sunce, plaže i šume dijelovi su ovog integriteta. Antalija je jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, a za to postoji bezbroj razloga. Oni koji vole more, pijesak i sunce, i oni koji žele da se izgube u prirodi mogu pronaći na desetine opcija u Antaliji, sa 640-kilometarskom obalom koja se proteže od zapada prema istoku na obali Sredozemnog mora, okruženom planinama Taurus (Toros Dağları).

Antalija je također grad kulture i umjetnosti, a ove godine bila je jedan od domaćina festivala Türkiye Culture Route u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Türkiye Culture Route Festivali počeli su sa Beyoğlu Culture Route Festivalom prije dvije godine kako bi doprinijeli međunarodnoj vrijednosti brenda zemlje. 

Arheološki muzej Antalije

Muzej Antalija osnovao je 1922. godine učitelj Sulejman Fikri Erten kako bi zaštitio artefakte spašene od pljačke okupacionih snaga koje su došle u region nakon Prvog svjetskog rata.

Muzej Antalije danas se sastoji od 14 izložbenih hala na 30.000 kvadratnih metara. Prikazuje artefakte iz Likije, Pamfilije i Pisidije, tri drevne kulturne regije unutar granica Antalije, koja je jedno od mjesta s najbogatijom historijom anadolskih zemalja koje su svjedočile historiji čovječanstva. U muzeju su izloženi artefakti o prvim tragovima ljudskog života od paleolita do posljednjih godina Osmanskog carstva.

Statua Herkulesa  FOTO: TGA

Najznačajnija karakteristika muzeja je proces koji počinje prvim tragovima kulture u pećini Karain, a traje sve do perioda Republike. Muzej posjeduje i jednu od najvećih kolekcija skulptura u svijetu. Naučnici iz mnogih zemalja svake godine sprovode naučna iskopavanja u Antaliji, koja je jedinstveni muzej na otvorenom i međunarodni centar za iskopavanja sa arheološkim bogatstvom. U salama su izloženi artefakti koji odražavaju hiljade godina historije antalijske regije prema njihovim hronološkim i lokalnim temama.

Bogata zbirka skulptura  FOTO: TGA

Muzej Antalije se smatra jednim od najvažnijih muzeja na svijetu, posebno sa skulpturama iz rimskog perioda pronađenim u Pergeu i uzbudljivim i jedinstvenim nalazima otkrivenim iz iskopavanja muzeja posljednjih godina. Muzej je nagrađen od strane Vijeća Evrope nagradom Muzej godine 1988.

Neki od izloženih eksponata   FOTO: TGA

Pažnju posjetilaca privlače i predmeti koji su iskopani tokom ilegalnih iskopavanja na nekoliko lokacija i prokrijumčareni u inostranstvo, a koji su potom naporima ministarstava za kulturu i turizam te vanjskih poslova vraćeni u zemlju. Među njima su statua Herkulesa, fragment figure bika, fragmenti sarkofaga Herkulesa i drugi.

Muzej nekropole Antalija

Područje nekropole, koje je nekada bilo javno tržište u južnoj provinciji Antalija i gdje su arheološka iskopavanja započela nakon otkrića kamenih grobnica, otvorena je kao muzej.

FOTO: TGA

Nekropola, koja datira iz trećeg vijeka p.n.e. otkrivena je slučajno 2008. godine tokom građevinskih radova na projektu istočne garaže pri Metropolitanskoj općini Antalija.

Kaleiçi

Kaleiçi, šarmantni i historijski stari grad Antalije sa svojim uskim kaldrmskim ulicama, kućama iz otomanskog doba i drevnim ruševinama je riznica culture i historije.

Kaleiçi, što na turskom znači "unutar zamka", je oblast koja se nalazi unutar drevnih zidina Antalije koje su zajedničko djelo helenističkog, rimskog, istočnorimskog/bizantijskog, seldžučkog i osmanskog perioda. Zakoračiti u Kaleiçi je kao da se vraćate u prošlost, sa dobro očuvanom arhitekturom, kućama u otomanskom stilu i drevnim znamenitostima.

Kaleiçi, historijski je centar Antalije, dom je hotela, historijskih artefakata, muzeja, posebno dizajniranih prodavnica, modernih kafića i restorana.

U Kaleiçi je moguće ući kroz Hadrijanova kapija (Hadrian Kapısı). Jedna od najvažnijih građevina je kompleks minareta Yivli (Yivli Minare Külliyesi). Külliye je zbirka građevina iz perioda Seldžuka. Minaret Yivli jedna je od prvih islamskih građevina u Antaliji.

Park Karaalioğlu takođe treba spomenuti među bitnim mjestima u Kaleiçiju. Nalazi se na površini od 140 hiljada kvadratnih metara. Kula Hıdırlık (Hıdırlık Kulesi) je važna građevina koja se nalazi u parku Karaalioğlu. Sagrađena u drugom vijeku, i nalazi se u jugozapadnom uglu zidina Kaleiçi.

FOTO: TGA

Hadrijanova kapija

Hadrijanova kapija je jedna od najbolje očuvanih historijskih građevina u Antaliji. Rimski most je izgrađen 130. godine nove ere u ime rimskog cara Hadrijana. Smatra se najljepšim vratima Pamfilije. Na kapiji su tri okrugla luka, a izgrađena je u cijelosti od bijelog mramora osim stubova. Reljefi ukrašavaju tri prolaza kapije. Sa obje strane kapije nalaze se dvije kule. Južni je toranj Julia Sancta djelo je Hadrijanove ere. Donji dio pripada antičkom vremenu, a gornji dio datira iz seldžučkog perioda.

Drevni grad Perge

Perge se nalazi 18 km istočno od centra Antalije. Nekada je bio jedan od najvažnijih gradova drevne Pamfilije. U stara vremena Perge je bio poznat i kao svetilište posvećeno boginji Artemidi čiji je hram stajao na brdu izvan grada. Nažalost, i pored intezivnih istraživanja, arheolozi do sada nisu uspjeli da pronađu tragove ove nekad veličanstvene građevine.

Neki od bitnih artefakata otkrivenih u Pergeu izloženi su u Muzeju Antalije.

FOTO: TGA

Drevni grad Perge jedna je od bitnih stanica Svetog Pavla i važan lučki grad. U gradu se mogu vidjeti: pozorište koje potiče iz 1. stoljeća naše ere, u koje je moglo da stane oko 12.000 gledalaca, rimske kuće, kupatila, Agora, Akropolj, crkve iz 6. stoljeća, Hadrijanov nimfeum ili fontana koja je bila posvećena nimfama, mozaike koji pokrivaju pod i potkovu.

Odlična je opcija da započnete istraživanje Perge šetnjom duž monumentalnih utvrđenja koje je izgradio Aleksandar Veliki.

Side antički grad

Smješten 80 kilometara istočno od Antalije drevni grad Side (Side Antik Kenti) bio je najvažniji lučki grad Pamfilije u antičko doba. Nakon što je neko vrijeme nastavio svoje postojanje pod vlašću Aleksandra Velikog, promijenio je vlasnika između kraljevstava iz helenističkog perioda nakon Aleksandrove smrti. Starim gradom Side kasnije su vladali Pergamsko kraljevstvo, Rim i Istočno rimsko carstvo (Bizant).

Apolonov hram noću  FOTO: TGA

Riječ je o antičkom gradu u kojem su živjele boginje, kao i Atina i Apolon, te glavnom trgovačkom mjestu rimskog doba. Današnji grad Side spoj je starog i novog, odlikuju ga uske uličice u kojima su smještene suvenirnice, prodavnice, butici.

Najimpozantnija građevina u Sideu je Apolonov hram (Apollo Tapınağı). Nalazi se tik uz more i prikazuje svoju veličanstvenost na trgu na kraju ulice sa stubovima antičkog grada Side. Posvećen Apolonu, bogu povezanom s vatrom, svjetlom, suncem i stvarnošću u grčkoj i rimskoj mitologiji, hram je izgrađen u rimskom periodu.

 

 

 

 

Izvor: Faktor