navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uživaju u životu

Penzionisani par prodao dom i živi na kruzerima: Jeftinije nam je tako živjeti nego plaćati kredit

Penzionisani par iz Seattlea prodao je svoj dom kako bi živjeli na kruzerima jer prema Angelyn Burk, bivšoj računovotkinji, to je jeftinije od otplate njihove hipoteke.

Objavljeno: 17.05.2022. u 09:40
get url
text

U prosjeku, par troši 164 KM dnevno na krstarenja, kako bi pokrili svoju sobu, hranu i zabavu.

Sa samo po jednim koferom, par iz Seattlea ostavio je svoj dom i posao. Angelyn i Richard Burk uživaju u životu na moru od maja prošle godine i tako namjeravaju trajno živjeti.

- Volimo putovati i tražili smo način kako da kontinuirano putujemo u penziji koji bi imao finansijski smisla - rekla je Angelyn.

Par, u 50-ima, već je isprobao mnogo različitih brodova za krstarenje, uključujući 51-dnevno putovanje od Seattlea do Sydneya. Neke od njihovih omiljenih zemalja su Singapur, Italija, Kanada i Bahami, prenosi Insider.

- Kada planiram krstarenja, pokušavam ostati na istom brodu što je duže moguće, sve dok je isplativo - ističe Angelyn. Iako je par izdvojio dovoljno novca da potroši i do 246 KM dnevno, često potroše i manje od toga.

Ove godine, osigurali su 86 dana krstarenja s prosječnim troškom od 162 KM po danu za oboje.

- To uključuje sobu, hranu, zabavu, prijevoz, napojnicu, lučke pristojbe i poreze - kaže Burk.

Kao česti putnici na krstarenju, iskoristili su prednosti programa vjernosti koji im osigurava velike popuste na putovanja.

- Ne planiramo trajno živjeti na kopnu u budućnosti - rekao je Burk.

- Gdje još možete imati svoje odmaralište koje će vas odvesti u različite zemlje dok se opuštate uz bazen ili spavate u udobnom krevetu? - kaže Burk za CNN.