navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Učinkovito

Pčelar Samir Memagić medom čini čuda: Spasio sebe, sada pomaže gostima na ranču blizu Japodskih otoka

Med se od davnina koristi kao lijek, a do današnjih dana zadržao je reputaciju najpopularnijeg prirodnog lijeka kojeg rado preporučuju i ljekari.

Objavljeno: 03.08.2020. u 07:44
get url
text

Slatka tekućina, odnosno, gusta i energetski bogata namirnica koju priozvode pčele skupljajući nektar (prirodnu otopinu biljaka), pokazala se kao veoma učinkovito sredstvo za odstranjanje različitih oboljenja, ali i kod jačanja imuniteta.

Samir Memagić (43), pčelar iz mjesta Račići, koje se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Una, blizu Japodskih otoka (raja na zemlji), otišao je korak dalje i prvi na prostoru bivše Jugoslavije pokrenuo api terapijski centar.

 

-  Api terapija funkcioniše na principu inhalatora. Zapravo, preko njih se udiše zrak direktno iz košnice sa aromama meda i propolisa. Svega što u košnici ima - kazao je Memagić kojeg smo posjetili na njegovom ranču, u okviru incijative "Odmori u BiH".

Pčelarstvom se počeo baviti prije 15 godina, api terapijski centar pokrenuo je prije tri godine, a na to ga je natjeralo teško životno iskustvo sa kojim se suočio...

Nakon operacije raka debelog i tankog crijeva, sa hrpom medicinskih nalaza, ali s velikom željom za životom, odlučio je da u Račiću započne novi život. U gradu se osjećao kao riba na suhom. Uz obale tirkizne Une ljepotice i daleko od gradske buke, a na nagovor profesora Eseda Halkića kupio je zemljište i formirao pčelinjak.

 

- Mene je ovo spasilo, a još više me raduje kada vidim da pomaže ljudima koji dolaze. Api terapija je dobra za sinuse, migrenu, depresiju, astmu, bronhitis... Vjerujem i da, s obzirom na to da se udiše sastav iz košnice, koji direktno ide u respiratorni sistem, može biti učinkovita i u suzbijanju koronavirusa. Vidjet ćemo - govori Memagić.

Njegove mušterije uglavnom su stranci, a Bosanci...

- Naši ljudi su malo skeptični, Bosanci ko Bosanci, ne vjeruju na prvu, ali kada s vremenom probaju, kada vide šta je to, onda se vraćaju - dodaje kroz smijeh Memagić.

Da bi terapija bila učinkovita potrebno je u kontinuitetu koristiti barem pet dana, a uz sve ostale preparate koje Memagić sprema od meda, tvrdi, da oni koji se upuste u "avanturu", kući se vraćaju kao ponovo rođeni.

 

-  Sve je na prirodnoj bazi, a prirodno je najbolje - poručuje Memagić.

Kao pravi domaćin, po čemu su Krajišnici poznati, nismo mogli napustiti njegov ranč dok nismo probali med, a uz to svakako i api terapiju. Osjećaj izvanredan! A dobili smo i propolis gratis.

Na kraju našeg kratkog druženja dodao je da "kad se nešto radi srcem, onda mora biti dobro".

-   Pčelarstvo je ljubav, a pčele su moji ljubimci - zaključio je Memagić.

 

Njegova terapija medom, uz obilazak Nacionalnog parka Una, liječi i dušu i tijelo.