Mnoge osobe koje prebole COVID-19 izložene su većem riziku razvoja mentalnog poremećaja, objavili su psihijatri nakon velikog istraživanja koje je pokazalo da 20 posto zaraženih koronavirusom unutar 90 dana razvije simptome tih poremećaja.

Tjeskoba, depresija i nesanica najčešći su mentalni poremećaji kod pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa, prema istraživanju.

Naučnici s britanskog univerziteta Oxford također su utvrdili da postoji značajno veći rizik od demencije kod osoba koje prebole COVID-19.

- Postojala je zabrinutost da će osobe koje obole od koronavirusa biti izložene većem riziku poremećaja mentalnog zdravlja i naši zaključci pokazuju da je to vjerovatno. Doktori naučnici širom svijeta moraju hitno istražiti uzroke i definirati nova liječenja za mentalne poremećaje nakon preboljelog koronavirusa - kazao je Paul Harrison, profesor psihijatrije s Oxforda.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry analizirala je elektronske zdravstvene kartone 69 miliona Amerikanaca uključujući više od 62.000 oboljelih od koronavirusa.

Naučnici ocjenjuju da se zaključci izvučeni na temelju kartona tih ispitanika vjerovatno mogu primijeniti i na ostatak svijeta.