Niko ne želi biti osoba koja ima liječnika na brzom biranju, ali ponekad nismo u mogućnosti sami procijeniti je li simptom koji se javlja opasan ili nešto prolazni.

Svaki će liječnik reći da je bolje biti siguran nego kasnije žaliti. Pa ako ste zabrinuti zbog pojave simptoma, najbolje je kontaktirati liječnika, a oni kažu da postoje određeni simptomi koji bi mogli odavati i ozbiljan problem.

Jaka, neobjašnjiva bol u oku

Ovo može biti simptom konjunktivitisa, koji je zarazan i zahtijeva liječenje. U pitanju može biti i ozbiljnija komplikacija infekcije.

Ne znate šta se dogodilo, ali ne možete do daha

Ako nije posljedica trčanja, i problem se javio odjednom, može biti simptom nekih od problema sa srcem, pojasnila je dr. Jennifer Haythe, kardiolog.

Ne vidite dobro na jedno oko

Ovo mogu uzrokovati i migrene, ali ako nikada prije niste imali migrenu, svakako nazovite ljekara. Može se raditi o simptomu infarkta ili začepljenja krvnih žila na vratu i ne smije se nikako prihvatiti kao nešto prolazno i nevažno jer nikako nije normalno da ne vidite na jedno oko.

Vid je odjednom zamućen

Dr. JP Maszczak, oftalmolog, smatra kako je nagli gubitak vida kod pacijenata koji imaju hronične bolesti, poput dijabetesa, hipertenzije i visokog holesterola, mogu biti simptom pogoršanja stanja. No, ako ste zdravi, može biti znak promjene dioptrije, a može biti i razvoj nekoj zdravstvenog stanja poput dijabetesa ili čak multiple skleroze.

Jaka bol u ramenima koja se javila neočekivano

Ovo može biti simptom srčanog udara i to su simptomi koji se trebaju shvatiti ozbiljno, posebno ako su iznenadni i naglo se pogoršavaju.

Nosite leće, oči su vam crvene i vodenaste

Nošenje leća sigurno će pojačati mogućnost od razvoja infekcija, posebno ako ih ne čistite i ne mijenjate na vrijeme. Ako ste primijetili da vam smetaju i da vam oko crveni ili suzi, obavezno nazovite ljekara.

Pritisak u prsima

Može se raditi o simptomu srčanog udara, aritmije, pa čak i upale pluća. Dr. Haythe smatra da biste se trebali obratiti ljekaru čak i ako vam je krvni pritisak sasvim uredan.

Bol u nozi ili stopalu koja se pogoršava tokom noći

Može se raditi o povredi koja će se samo pogoršavati ako ne liječite, ili se može raditi o krvnom ugrušku, što može biti vrlo opasno, pa je potrebno kontaktirati ljekara.

Imate bol u grlu koja je krenula iz prsa

Često ćemo pomisliti kako je bolno grlo prolazni simptom, ali ako se bol prvo javila u prsima, može biti simptom bolesti srca.

Ukočen vrat i glavobolja

Ukočen vrat bez glavobolje može biti samo posljedica upale ili istegnutog mišića, ali ako se javila i glavobolja uz osjetljivost na svjetlost može se raditi o infekciji u području mozga.

Imate proljev koji traje duže od jednog dana

Poput povraćanja, ovo može biti dosta ozbiljan problem radi dehidracije, a i nivo kalija može se toliko spustiti da će dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Niste mokrili šest ili više sati

Ovo može biti simptom dehidracije ili propadanja bubrega, ako možete popijte malo više vode i vidite gdje će vas to dovesti. Ako se i dalje borite s mokrenjem, nazovite ljekara.

Imate čudne promjene raspoloženja

Naravno, brojni su razlozi koji mogu stajati iza promjena raspoloženja, a jedan od njih je dijabetes ili pak jedan od mentalnih poremećaja, a sve spomenuto zahtijeva pregled ljekara.

Koža poprima žutu boju

Može se raditi o bubrežnom kamencu ili hepatitisu, a nije pametno sjediti i čekati kako biste vidjeli hoće li se stvari poboljšati same od sebe. Kontaktirajte ljekara.

Boli kad mokrite

To može biti simptom urinarne infekcije, a često će pacijenti piti puno vode kako bi se riješili simptoma, no ako bol ne prolazi, vrijeme je da se obratite ljekaru.