navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne kvare se

Ovo su namirnice koje nemaju rok trajanja

Svi mi postali smo u današnje vrijeme vrlo oprezni pri konzumaciji hrane koju kupujemo. Gledamo je li ambalaža (ne)oštećena i, naravno, je li rok trajanja valjan.

Objavljeno: 09.09.2020. u 16:21
get url
text
Tegle s hranom

Kako vam se više ne bi dogodilo da bacate hranu, donosimo popis namirnica koje se nikad ne kvare, pa na njima datume ne morate ni gledati.

So

Bila morska ili kuhinjska, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i onoga dana kad ste je kupili.

Šećer

Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

Med

Med ima neograničen rok trajanja. Može promijeniti boju ili se kristalizirati, ali i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizira, jednostavno stavite otvorenu staklenku u toplu vodi i miješajte dok se kristali ne rastope.

Riža

Čak i ako se na kutiji ulovi debeo sloj prašine, riža unutra bit će jednako dobra kao i onoga dana kad ste je kupili. To vrijedi za sve tipove riže: dugog i kratkog zrna, bijelu, basmati… No ne i za smeđu rižu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je da je čuvate od insekata.

Bijelo sirće

Možete kupiti veću količinu bijelog osirćeta bez straha da će vam se pokvariti. Naime, on može trajati vječno. A podsjetimo i kako ga, osim u salatama i supama, možete koristiti i kao odlično sredstvo za čišćenje.

Javorov sirup

Iako se ova namirnica kod nas baš i ne koristi često, imate li je u kući znajte da ni ona nema rok trajanja. Sličan medu, javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke druge slastice.

Instant kahva

Instant kahvu u frižideru možete čuvati zauvijek i to bez obzira je li pakovanje otvoreno ili nije.