Dan zaljubljenih svako želi provesti s voljenom osobom na najromantičniji način. I dok mnogi razmišljaju kako razveseliti partnera, čini se da nema ljepšeg poklona od zajedničkog putovanja na neku lijepu destinaciju.

Ovo su, prema portalu culturalplaces.com, najljepši gradovi koje možete posjetiti na Dan zaljubljenih:

Pariz

Ako tražite pravo romantično putovanje, tu je Pariz, najromantičnije mjesto na planeti. Lijep je i kada ga istražujete sami, ali u društvu osobe koju volite bit će daleko zanimljivije. Dakle, savršen je za Dan zaljubljenih. Izađite u šetnju i posjetite neke od mnogih prelijepih kafića u ovom gradu kako biste popili šoljicu kafe ili tople čokolade i pojeli kroasan. Naravno, posjetite Eiffelov toranj, građevinu čija prelijepa svjetla čine Pariz najromantičnijim gradom na svijetu. Popnite se na vrh tornja za najljepši pogled na grad i, također, idite do Montmartrea kako biste iskusili najromantičniju šetnju Parizom.

Beč

Beč je grad s velikim historijskim i kulturnim naslijeđem i sigurno ćete ga voljeti. Postoji mnogo prelijepih mjesta koja biste mogli posjetiti ovdje, kao što su nevjerovatni zamci, crkve i muzeji. Najpopularniji zamci svakako su: Schönbrunn, Hofburg i Belvedere. Možete posjetiti njihove sobe ili se prošetati njihovim očaravajućim vrtovima. Kada su crkve u pitanju, jedna od najljepših je, svakako, Karlskirche (Crkva sv. Karla Boromejskog ili Karlova crkva).

Maroko

Možda ne mislite o Marakešu kao o romantičnom mjestu, ali je definitivno prelijep grad za Dan zaljubljenih. Smješten u podnožju planine Atlas, on je veliki historijski grad, s posebnom atmosferom na ulicama i bit će pravo zadovoljstvo posjetiti ga sa partnerom. Dok ste u Maroku, ne možete propustiti otići na Jemaa el-Fna, gdje ćete vidjeti dresere zmija, majstore za tetovaže rađene kanom i razne druge zanimljivosti, kao što su štandovi s lokalnom hranom, sokovima i drugim specijalitetima. Ako se želite malo opustiti, posjetite vrt Majorelle, jedno od najpopularnijih mjesta u ovoj državi. To je miran vrt s potocima s više od 300 vrsta biljaka, što ga čini savršenim mjestom za bijeg od gradske vreve.

Santorini

Kada pričamo o romantičnim mjestima, uvijek zamišljamo bijelo selo Oia, plavo more i dvije čaše šampanjca na suncu. Ovo može biti vaša idealna destinacija za proslavu Dana zaljubljenih. Možete pješačiti do Fire iz Oije, provesti sunčani dan na crnoj plaži, iznajmiti privatni katamaran i boraviti u tradicionalnim kolibama u selu. Vinska tura dat će posebnu draž vašem putovanju, a ako ste oboje ljubitelji historije, ima i mnogo arheoloških nalazišta, poput Akrotirija, koje ćete željeti posjetiti sa svojom srodnom dušom.

Rim

Rim je glavni grad Italije i jedan od najromantičnijih gradova u ovoj zemlji, što ga čini savršenim kandidatom za posjetu za Dan zaljubljenih. Ima dosta znamenitosti koje ćete željeti vidjeti, poput Koloseja, Rimskog foruma i Panteona, koji je nekada bio poganski hram, a kasnije crkva. Rim ima više od 1.000 znamenitosti, pa ako se upustite u šetnju ovim gradom, naići ćete na mnogo čudesnih, baroknih crkvi i zgrada, kao i na romantične kafiće i restorane u koje možete ići na romantičnu večeru.

Istanbul

Istanbul je grad koji povezuje istok i zapad, dva kontinenta i dvije potpuno različite kulture. On je najveći grad koji leži na dva kontinenta, a ujedno i jedan od najljepših. Samo neke od mnogih lokacija koje možete posjetiti su: Aja Sofija, Topkapi palata u kojoj su živjeli sultani, a danas je muzej i Plava džamija. Postoji nekoliko mjesta na kojima možete romantično prošetati, a jedno od tih je definitivno Bosforski zaljev, koji povezuje Evropu i Aziju.

Agra

U Agri ćete ponovo otkriti ljubav na historijskom mjestu romantike, Taj Mahalu. Odsjednite u hotelu Oberoi i provedite raskošnu večer sa drugom polovinom dok uživate u veličanstvenoj slavi Taj Mahala. Agra također ima i druga zadivljujuća, historijska mjesta, tako da, primjera radi, možete provesti dan u posjetu Fatehpur Sikriju, nekadašnjoj prijestolnici Mogulskog carstva koja je pod zaštitom UNESCO-a, a nalazi se u blizini.

Sejšeli

Sejšeli (Seychelless) u arhipelag sa više od 100 otoka, a poznati su po savršenim plažama s bijelim pijeskom, tako da predstavljaju pravi raj za medeni mjesec ili Dan zaljubljenih. Svaki od ovih otoka ima nešto posebno da ponudi: tropske šume, izolirane plaže, endemske prostore i jedinstveno kulturno naslijeđe. Ono što je posebno zanimljivo kod ovih otoka je da su skoro potpuno nenaseljeni. Postoje tri glavna otoka na Sejšelima: Mahe, Praslin i La Digue i na svakom od njih možete vidjeti nešto zanimljivo. Ipak, koji god otok izabrali, naći ćete mnogo romantičnih mjesta i stvari koje možete raditi s partnerom, bilo da je to romantična večer na plaži ili wellness tretman u hotelu.

Kumarakom

Provedite Dan zaljubljenih u čudesnom zaleđu netaknutog grada Kumarakoma, jednog od najromantičnijih gradova Indije. Dajte vječna obećanja u naručju svoje ljubavi dok čamac polako prolazi kroz glatke cvjetove lotusa u vodi i slikovite vidike južne Indije. Uz to, možete se odlučiti noć provesti na tradicionalnim brodovima-kućama, na kojima su smještene spavaće sobe, prostor za sjedenje, kupatila i kuhinja.

Bali

Jedna od najromantičnijih destinacija na svijetu svakako je Bali. On će vas očarati noćnim životom i plažama koje će vas hipnotizirati ljepotom. Ovo mjesto u Indoneziji ima sve što vam je potrebno, bilo da želite uživati u avanturističkim sportovima ili provesti vrijeme u luksuznom smještaju. Zahvaljujući ugodnoj klimi tokom cijele godine, Bali možete posjetiti kad god želite, ali naravno, Dan zaljubljenih je dovoljan izgovor za to putovanje.

Maldivi

Maldivi su uvjerljivo najljepši otoci na svijetu. Plaže, lagune, koraljni grebeni i luke čine život na Maldivima zaista predivnim. Uz to, Maldivi su najidealnije mjesto na svijetu za ronjenje. Tirkizno plava voda i vile iznad vode čine ovo mjesto pravim magnetom za parove na medenom mjesecu. Maldivi su idealno mjesto za parove koje privlači luksuz, sportovi na vodi i provođenje dosta vremena na plaži.

Srinagar, Jammu i Kašmir

Šta je bolje za romantiku od bijelih, snježnih predjela Srinagara u Indiji? Vodite strastvenu borbu snježnim grudama i šarmirajte jedno drugo na najslađem mjestu za Dan zaljubljenih. Preporučuje se boravak na brodovima-kućama na jezeru Dal kako biste doživjeli još ljepše iskustvo boravka u ovim mjestima.

Fidži

Fidži (Fiji) predstavlja idealnu, egzotičnu destinaciju za sve ljubavne parove. Ovo je jedan od najljepših arhipelaga u južnom dijelu Tihog okeana. Ne možete pogriješiti uz 333 otoka u ovom arhipelagu, jer su svi prelijepi i puni plaža s palmama na rubovima. Imaju 200 zaštićenih morskih parkova, klisure, šume manga, slapove i prirodne bazene. Osim nevjerovatnih plaža, koje možete posjetiti, na Fidžiju ima i dosta zanimljivih stvari koje možete raditi. Tako možete roniti pored veličanstvenih koraljnih grebena ili ih malo bliže istraživati, plivati u blizini morskih kornjača ili, ako ste malo hrabriji, u blizini morskih pasa. Ako želite potpuno iskustvo posjeta Fidžiju, prošetajte njegovim džunglama i istražite divljinu u kojoj se nalazite.

Brugge

Brugge je mali grad u Belgiji koji izgleda kao pravi gradić iz bajke. Toliko je veličanstven da će vam oduzeti dah srednjovjekovnom arhitekturom, malim kućama, kanalima, prelijepim mjestima i kapelicama. Dakle, ovo je zaista bajkovito i romantično mjesto. Zavoljet ćete njegovu gracioznu i slikovitu arhitekturu i njegove kanale. Posjetite i njegov zvonik iz 13. stoljeća koji ima čak 336 stepenica. Ipak, pogled koji će vam se pružiti s njega vrijedan je svakog napora. Jednostavno je nemoguće ne misliti na romantiku kad jednom stanete na ulice ovog grada. Posjetite Brugge i uvjerite se.