navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti sastavili listu

Ovo povrće pomoći će vam da se u kratkom roku riješite suvišnih kilograma

Svi već znamo kako svako povrće ostavlja benefite na naše zdravlje, no jeste li znali da vam određeni plodovi mogu pomoći da u kratkom roku izgubite suvišne kilograme.

Objavljeno: 16.09.2021. u 08:15
get url
text

Radi se povrću bez škroba, koje će vas zasititi, ali i pružiti brojne vitamine i minerale, kaže nutricionistica Yulia Brockdorff, prenosi thehealthy.com.

Tikvice

Slažu se sa nizom okusa i začina, poput bosiljka i ruzmarina, a od njih možete pripremiti glavno jelo, prilog, salatu ili ih čak koristiti umjesto tijesta kao zamjenu za kaloričnu namirnicu.
Jedna tikvica ima oko 33 kalorije, ali i oko 58 posto dnevne preporučene doze vitamina C.

Karfiol

Karfiol je bogat bjelančevinama, vitaminima A i K, mineralima kalijem, magnezijem, manganom i fosforom te triptofanom - esencijalnom aminokiselinom koja je važna za dobro raspoloženje i miran san. U 100 grama karfiola ima svega 25 kalorija.

Ostavite li narezani karfiol da odstoji pet do 10 minuta prije kuhanja (možete ga poprskati limunovim sokom), pojačat ćete djelovanje blagotvornih enzima. Kako biste maksimalno očuvali hranjive tvari i okus, karfiol je najbolje dinstati pet minuta.

Kelj

- Malo maslinovog ulja, soli i bibera može uvelike utjecati na okus ove namirnice koja se odlično slaže uz ribu, ali i meso, ali možete ga jesti i samostalno - savjetuje nutricionistica Melissa Majumdar.

Kelj je izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Jednako tako, zbog udjela vitamina C poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi.

Cvekla

Ako ste na dijeti cvekla će ugasiti želju za slatkim jer se i radi o slatkastom povrću koje se često zanemaruje. Odlična je namirnica za dijetu jer će ubrzati sagorijevanje masnoća, a i puna je antioksidansa.

Jedna porcija cvekle sadrži tek oko 38 kalorija. Možete od nje napraviti sok ili je jesti kao salatu.

Gljive

Gljive sadrže vlakna koja su dobra za probavu, a osim toga ostavljaju osjećaj sitosti dugo vremena, pa niste stalno gladni. To će spriječiti stalnu želju za nezdravim grickalicama.

Sadrže veće količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, te mineralnih tvari (kalij, željezo, cink, kalcij).

Gljive su jedine namirnice biljnog porijekla koje u svom sastavu sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kod sprečavanje rahitisa, i drugih metaboličkih bolesti kostiju.

Krastavac

Ako tražite više vlakana, vitamina K i željeza, ne gulite krastavce. Naravno možete ih jesti samostalno ili ih dodati salatama, važno je da ih jedete. Ne sadrže puno kalorija, ali se zato mogu pohvaliti vitaminima i mineralima.

U 300 grama neoguljenog krastavca nalazi se 45 kalorija, nula grama masnoća i 11 grama ugljikohidrata.

Rotkvica

Hrskavi, sočni korijen obiluje vitaminom C, folnom kiselinom, antocijaninom (crvenim pigmentom koji je vrlo snažan antioksidans) te mineralima.

Rotkvica je iznimno korisna za jetru i želudac, izvrsna je za detoksikaciju, odnosno pročišćavanje krvi.

Bogata je neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržavaju vodu, liječe zatvor.

Špinat

Špinat bi se trebao na tanjiru naći nekoliko puta sedmično jer se radi o namirnici punoj magnezija, željeza, vitamina B i K. Možete ga naravno kuhati, ali i blanširati i napraviti od njega salatu, staviti ga u sendviče ili supe.

Patlidžan

Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.

Ima nizak glikemijski indeks te je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a hlorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno djelovanje, pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola.