navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rijetko se o njemu govori

Ovo je "tihi ubica" koji se krije u našim domovima, a daje iste simptome kao gripa i COVID-19

Kako zemlje sjeverne hemisfere polako ulaze u zimu, sve su glasnija pitanja - da li temperatura i kašalj znače da je neko obolio od gripe ili COVID-19? Međutim, jedan "tihi ubica", o kojem se rijetko govori, uzrokuje simptome slične gripi i COVID-19, a nalazis e u našim domovima.

Objavljeno: 26.10.2020. u 09:49
get url
text

Radi se o ugljen-monoksidu, bezbojnom plinu bez mirisa, koji nastaje kada se fosilno gorivo, kao što su ugalj, sirova nafta ili prirodni plin sagore u pećima, prenosnim grijalicama, vozilima, roštiljima, ili kaminima, piše CNN.

Prekomjerno udisanje tog plina može dovesti do trovanja, a simptomi koji pokazuju da je došlo do trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu, uznemiren želudac, slabost, povraćanje, bolove u prsima – što su prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, simptomi gripe i COVID-19.

Ukoliko spavate ili pripadate visokorizičnoj populaciji koja je pogođena drugim oboljenjima, udisanje ovog plina može dovesti do smrti.

- Gripa i COVID-19 "otimaju" ćelije, uglavnom u plućima, gdje se razmnožavaju i gdje često nastaje najveća šteta, a odakle simptomi i potiče - kaže Jeremy Brown, doktor u Hitnoj pomoći i autor knjige "Gripa: Stogodišnji lov na liječenje najsmrtonosnije bolesti u historiji".

S druge strane, ugljen-monoksid, utječe na zdravlje ljudi preko hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kisik iz pluća u tijelo.

- Ugljen-monoksid ulazi i izbacuje kisik iz hemoglobin. Ono što primijetite su znakovi nedostatka kisika - pojasnio je Brown.

Više od 20.000 Amerikanaca godišnje potraži pomoć u hitnim službama zbog izloženosti ugljen-monoksidu, više od 4.000 njih se hospitalizira, a više od 400 umre.

- Budući da mnogi provode većinu vremena u kući, usljed pandemije koronavirusa, postoji veća vjerovatnoća izloženosti ugljen-monoksidu nego inače, pogotovo ako budemo imali oštriju zimu i budemo se više oslanjali na grijanje, dodao je Brown.