Roditeljstvo je predivno ali i teško, a najteže je priznati da ne postoji jedinstveni recept po kojem ćete biti dobar roditelj. U moru savjeta, danas zahvaljujući društvenim mrežama dostupnijih nego ikad prije, jedna je mama otkrila najbolji koji je čula od jedne prijateljice koja je također majka.

U razgovoru o uobičajenim temama, blogerica i mama po imenu Patty je u jednom trenutku od drage osobe čula nešto što ju je natjeralo da se zamisli, kako objašnjava u svom blogu: "Prije svega, moramo biti osobe kakve bismo htjeli da naša djeca budu. Uvijek će oponašati naša djela više nego slušati naše riječi".

Možemo pokušati ukrotiti narav naše djece, ali kako reagiramo na stres i frustraciju?

Dok govorimo svojoj djeci da brinu za osjećaje drugih ljudi, kako se mi odnosimo prema drugima? Ne radi se tu samo o odnosu prema djeci i između supružnika, već je važno i kako tretiramo slučajne prolaznike, blagajnike u trgovini, kako pričamo o drugim vozačima u saobraćaju dok su djeca s nama u automobilu, koje komentare nabacujemo o svojim kolegama ili svom šefu i slično. Svojoj djeci možemo reći da budu ljubazna, strpljiva i pažljiva, ali kako se ponašamo kada mislimo da nas ne gledaju?

- Najdublja pitanja po pitanju roditeljstva se ne odnose na to je li ispravno udariti dijete, vikati na dijete, koristimo li platnene ili jednokratne pelene, dojimo li ili hranimo dijete mliječnom formulom, kakav stav imamo o psovanju, golotinji, hranimo li djecu slatkišima i slično. Roditeljstvo podrazumijeva konstantan rad na sebi i promjene na onim dijelovima svojih ličnosti koji iziskuju rad i napredak, a tek onda odgoj djece i usmjeravanje njih prema onome što vjerujemo u svom srcu da je ispravno - kaže Patty.

Dakle, stvari su jednostavne. Budite ljudi kakvi biste htjeli da i vaša djeca jednog dana postanu.

Izvor: Coolstyle