Prepoznati toksičnog roditelja ponekad može biti vrlo teško, pogotovo kada je dijete još malo i ne zna razlikovati dobar od lošeg odnosa.

Ipak, psiholozi objašnjavaju kako postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da bi roditelji mogli biti toksični, a najlakše ih možemo prepoznati prema rečenicama ili frazama koje izgovaraju svojoj djeci.

Oni kažu da velika većina roditelja, često potpuno nesvjesno, izgovara svojoj djeci određene stvari koje su iznimno štetne za njegov mentalni razvoj, a ujedno pokazuju da su skloni toksičnim obrascima ponašanja koje koriste u odgoju. Te rečenice su sljedeće: Zašto ne možeš biti kao on/ona, pogledaj što si napravio/la, zbog tebe se osjećam ljuto, loše, tužno, razočarao/la si me, radim to za tvoje dobro...

Sve su to, objašnjavaju psiholozi, fraze kojima se koriste toksični roditelji. Oni često upoređuju svoju djecu s drugim, krive ih za vlastite osjećaje, doživljavaju ih kao određeni "produžetak" sebe, a također ih i znaju kritikovati zbog bilo kakvih grešaka koje naprave.

Isto tako, toksični roditelji svaki svoj postupak opravdavaju izjavom "radim to za tvoje dobro" kako bi izbjegli preuzimanje odgovornosti ili bilo kakve druge rasprave. To je sve iznimno loše i negativno djeluje na dijete, dodaju stručnjaci.

Izvor: Faktor