navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ove navike dokazano povećavaju rizik za zarazu koronavirusom

Španski naučnici pozabavili su se ispitivanjem kako različita ponašanja i navike utječu na vjerovatnost zaraze koronavirusom i došli do zanimljivog otkrića.

Objavljeno: 25.11.2020. u 09:05
get url
text

Naime, dostava namirnica i robe iz supermarketa, kao i izvođenje ljubimaca u šetnju, najviše povećavaju rizik obolijevanja od COVID-19.

Higijena nakon šetnje

Smatraju da psi možda negdje "pokupe" virus i zatim ga šire i prenose tako što dodiruju kontaminirane javne površine, a potom dodiruju i ližu svoje vlasnike i površine u domovima u kojima žive. Životinje same ne obolijevaju, ali s obzirom na to da mogu vlasniku i članovima porodice prenijeti virus i izazvati bolest, autori istraživanja upozoravaju vlasnike pasa na povećanu higijenu tokom i nakon izvođenja životinja u šetnju.

Online naručivanje

Osim toga, istraživanje koje su zajednički proveli Univerzitet u Granadi i Andaluzijska škola javnog zdravlja pokazalo je da online naručivanje robe iz supermarketa s dostavom do kućnog praga povećava rizik za zarazu za nevjerovatnih 94 posto te da je zapravo opasnije nego da odete sami u trgovinu.

Prostorije kompanije

Poređenja radi, isto istraživanje pokazalo je da povratak na posao u prostore kompanije povećava rizik zaraze za 76 posto, dok pozitivan nalaz na COVID-19 nekog od ukućana povećava rizik za 60 posto.