navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Ove namirnice ne isplati se kupovati u velikim pakovanjima jer se brzo kvare

Velika pakovanja hrane garantiraju manju cijenu proizvoda po komadu.

Objavljeno: 09.12.2020. u 09:08
get url
text

Ako imate veliku porodicu ili pripremate zabavu, to će biti plus za vaš budžet. No, porodice koje imaju manje članova na takvim kupovinama, ne samo da neće uštedjeti, nego će izgubiti novac.

Evo koje biste namirnice trebali izbjegavati kupovati u većim pakovanjima jer se brzo kvare:

Jaja

Suzdržite se od kupovine velikih paketa jaja od 30 komada ako nemate veliku porodicu ili ne pripremate praznične kolače. Konzumna jaja imaju rok trajanja obično dvije sedmice, pa bi vam se vrlo lako moglo dogoditi da vam polovina paketa ostane neiskorištena, odnosno da propadne.

Začini

Začini se ne kvare, ali vremenom gube intenzitet okusa i mirisa. Nakon šest mjeseci mljeveni začini će prestati da imaju "aromatični" efekat, a oni u komadu, kao što je cimet u štapiću može potrajati do godinu. Kupovanje začina u velikim količinama ima smisla samo u ugostiteljskim objektima.

Ulja za kuhanje

U ulju pečemo i pržimo većinu obroka, pa je logično kupiti velika pakovanja i tako uštedjeti na kućnom budžetu, zar ne? Istina glasi da se ulje, nakon otvaranja flaše, počne kvariti za tri do šest mjeseci.

Industrijski sosevi

U cjenovnom smislu, uvijek se isplati kupiti veće pakovanje industrijskih soseva poput majoneze ili kečapa. Ali valja znati da im se rok trajanja drastično smanjuje nakon otvaranja pakovanja i rijetko ih ko može potrošiti u određenom roku.

Integralna riža i žitarice

Integralne žitarice sadrže veći postotak ulja, zbog čega su podložnije kvarenju od "bijelih" alternativa. Ako jedete taj tip namirnica, kupujte količinu hrane koju planirate pojesti u šest mjeseci. Veće količine mogle bi propasti.