Recept za uspješan brak su tolerancija i odgovornost. Jako mi je lijepo s Nenom, pa ne bismo bili zajedno više od pedeset godina

Zdenka je prava dama, profesorica je matematike i fizike kojoj nije bilo teško prodavati salatu kad smo bili u Švicarskoj, kad smo bili u neimaštini, ispričao je Miroslav Ćiro Blažević (84).

Najslavniji hrvatski nogometni trener je kao mladić bio u isusovačkom samostanu, trebao je postati svećenik. No nije to bilo za njega. Majci Kati, koja ga je u samostan poslala, rekao je da se zaljubio u časnu sestru Auroru. Poslije je bio zaljubljen u stanovitu Sarajku, ali majka Kata nije bila za nju.

- Otac je htio pričati s njom, a ja nisam dao. Rekao sam mu da se ne miješa. No onda je došla majka. A ona je na mene imala takav utjecaj da je mogla čak i ljubav moju ugušiti - rekao je Ćiro.

U Rijeku je došao 1960. i bilo je to presudno za veliku ljubav. Tamo je upoznao Zdenku Đorđević, buduću suprugu. Imali su unajmljene sobe na istom spratu.

- Nju je moja majka voljela. Ona je rođena Zagrepčanka, a u Rijeci se školovala. Ja sam tamo bio igrač i bio sam popularan. Kad sam je upoznao, bila je maturantica, ali zatvorena i samozatajna. To me na neki način i privuklo njoj - rekao je Ćiro, koji je Nenu, kako je zove, Vespom vozio u školu.

Vjenčali su se 1961., a iste godine su se preselili u Švicarsku. Nije im u početku bilo lako, no Zdenka je bila uz Ćiru, vjerovala je u njega i da će uspjeti.

- Kao trener sam radio u ateljeu za dekoraciju. Teško smo živjeli nekoliko godina, ali Nena je cijelo vrijeme bila uz mene. Prodavala je salatu kako bismo imali za život - objasnio je Ćiro.

Ubrzo su dobili troje djece: Katarinu, Barbaru i Miroslava. Uskoro se Ćiro probio, postao veliko nogometno trenersko ime. Idilu je prekinula teška automobilska nesreća u kojoj je stradala Zdenka - zamalo je izgorjela u automobilu. Liječnici su joj dali smo tri posto šanse da preživi. Ćiro je bio uz nju, ostavio je sve kako bi je spasio. Bio je uz nju i kad je prije četiri godine operirala kičmu.

- Ona je podmetnula leđa kad smo otišli u Švicarsku i kad nam nije bilo lako. Uvijek sve zajedno prebrodimo. Jako sam pažljiv prema njoj - rekao je.

Ćiro je poslije puno mijenjao klubove, reprezentacije, gradove i zemlje. Zdenka je u međuvremenu živjela u Švicarskoj. Tamo je imala komoditet koji joj treba. Voli putovati, ali i odlaziti na koncerte i izložbe.

- Ima lijep život i kaže mi da je najsretnija žena na svijetu - ponosno ističe Ćiro.

Danas ipak puno više vremena provodi u Zagrebu. U centru grada ispijala je kafe, a za razliku od Ćire, uvijek je bila samozatajna, reklo bi se kao da je stajala po strani.

- Oduvijek je bila prilično zatvorena, pogotovo medijski. Nije željela pričati ili da joj fotografije izlaze po novinama - rekao je Ćiro. 

Trener svih trenera jednom je otkrio i kako Zdenka misli da je ona šef u kući, ali da to baš i nije tako. Njih dvoje donesu odluku, ali nakon toga on popriča sa sinom Miroslavom i promijeni odluku.

- Recept za uspješan brak su tolerancija i odgovornost. Jako mi je lijepo s Nenom, pa ne bismo bili zajedno više od pedeset godina - ispričao je Miroslav Ćiro Blažević.