Naučnici iz Kine otkrili su novi soj koronavirusa i upozorili na potencijalnu prijetnju za biološku sigurnost koju taj virus predstavlja.

Novi soj je isto tako podložan mutacijama, može se prenijeti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutraliziran antitijelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2, piše rt.com.

Naučnici, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Wuhan, neočekivano su otkrili da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov bliski srodnik PDF-2180-CoV mogu učinkovito koristiti neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u ćelije.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identificiran u Wuhanu, a kasnije izazvao pandemiju COVID-19, također koristi ACE2 za ulazak u ljudsko tijelo.

Studija kineskih naučnika objavljena je u nerecenziranom izdanju na naučnom repozitoriju bioRxiv i upućuje na to da se infekcija tim novim sojem, koji trenutno cilja šišmiše, ne može unakrsno neutralizirati antitijelima koja ciljaju viruse SARS-CoV-2 ili MERS-CoV.

Istraživači priznaju da priroda virusa NeoCoV ostaje zagonetna te upozoravaju na potencijalnu prijetnju biološkoj sigurnosti za ljude, s visokom stopom smrtnosti i prijenosa.

 

Izvor: Faktor/rt.com