Film "Sam u kući" prvi je put emitiran prije tačno 30 godina, no ovaj božićni klasik mnogi zbog toga što ga vole ili samo po navici gledaju svakog decembra.

Film je to koji je većina pogledala više od jednom, a jedan od gledalaca tvrdi da ga je pogledao pedesetak puta te tek iz posljednjeg slučajno primijetio važan detalj.  

Sitnicu koja ustvari pojašnjava kako je osmogodišnji dječak Kevin ostao sam u kući jednom kad njegova mnogobrojna porodica krene na blagdansko putovanje i slučajno ga ostavi. Odgovor se, naime, krije na samom početku filma. Tačnije, u sceni u kojoj se Kevin i njegov stariji brat prepiru te slučajno proliju piće po avionskim kartama i pasošima.

Nakon čišćenja nereda, zaključuju korisnici, Kevinov otac salvete baca u kantu, a u kratkom kadru kante vidi se među zgužvanim salvetama i Kevinova nesretna karta. Jednom kad je porodica već bila na aerodromu, majka ih je prebrojavala, a umjesto Kevina među porodicu se uvukao mali dječak koji se igrao u njihovoj blizini pa je broj članova porodice odgovarao. 

- Gledam "Sam u kući" 50. put u životu i nikada ranije nisam primijetio da u početnoj sceni, kad se u kuhinji dogodi tuča, Kevinova karta završi u kanti za smeće. Ima li neko da je znao za ovo? - upitao je jedan korisnik na Twitteru, a mnogi su se u čudu složili.