navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Osim ishrane i njege, evo šta još utječe na zdravlje kose

Bujna kosa oduvijek je ideal ženske ljepote, a ujedno je pokazatelj mladosti i zdravlja kojem svi težimo.

Objavljeno: 27.10.2021. u 16:45
get url
text
Kosa
Kosa

Kao i sve na nama, tako i kosa s vremenom i godinama gubi na svojoj kvaliteti, a izazovi modernog života ostavljaju trag na našoj kosi. Vlasi postaju tanje, manje elastične, pucaju, kosa izgleda neuredno, krhko i bez sjaja.

Ključni element u stvaranju naše kose zdravom i sjajnom je keratin, taj protein čini 80 posto hemijskog sastava vlasi i noktiju. Njega čine aminokiseline, vitamini i elementi u tragovima, imamo ga i mi i naši krzneni ljubimci. Ovaj protein čini kosu živahnom i zdravom.

Prirodni keratin predstavlja protein koji služi kao zaštita epitelnih stanica koje su prve na udaru oštećenja zbog stresa ili vanjskih faktora. On djeluje na vanjsku zaštitu kose, ali se također nalazi i u samom korijenu vlasi.

Keratin utječe i na vrstu naše kose, naime, sadrži aminokiselinu odgovornu za elastičnost, glatkoću i zdravlje kose. Što je veći broj veza lanaca kreatina u našoj kosi to nam osigurava bolju čvrstoću i oblik kose te otpornost na hemikalije i mehanička oštećenja. Njegova količina definira hoće li naša kosa biti kovrčava ili ne, na primjer u ravnoj kosi više je keratina.

Uz keratin koji je neizostavni dio svake vlasi, postoje i drugi sastojci koji imaju velike blagodati za našu kosu. To je svakako cink - esencijalni mineral za ljudsko zdravlje, njegov nedostatak u organizmu uz brojne druge nedaće dovodi i do pretjeranog opadanja kose. Cink je važan za pravilan rast i obnavljanje tkiva ljudskog organizma te pospješuje pravilan rad lojnih žlijezda smještenih oko folikula dlake.

Vitamini B kompleksa (B1,B2,B6,B12, Folna kiselina, Biotin, Pantotenska kiselina, Niacin), poznati su "dobrotvori" za naš organizam, kod kose mogu pomoći u njenom rastu, ali isto tako pomoći će da se ojačaju vlasi i poveća volumen kose.