Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Takva je lubenica koju najčešće jedemo onako ohlađenu u frižideru.

No, možda nećete vjerovati na prvu, ali oni koji se razumiju u gastronomiju kažu da ako u lubenicu stavite malo soli, okus će biti još slađi.

So je naime prirodni pojačivač okusa, pa kada ga dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.

Evo jednog recepta za osvježavajuću salatu sa lubenicom:

 

Potrebni sastojci: 1 kg lubenice, 200 g feta sira, 1 limeta, 2-3 grančice majčine dušice ili nane, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prstohvat soli.

Po želji dodajte crveni luk, med i orahe.

Postupak pripreme:

Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje.

Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa.

Izvor: Faktor