navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prehrana i zdravlje

Odličan izvor nutrijenata, ali...: Ovo trebate znati prije nego što pripremite teleću ili pileću jetru

Jetra, bilo teleća, janjeća ili pileća, odličan je izvor nutrijenata i esencijalnih aminokiselina. Puna je proteina koji su važni za organizam, sadrži malo kalorija, ali puno vitamina i minerala.

Objavljeno: 03.03.2021. u 22:40
get url
text

No, vrlo je važno neke stvari znati o jetricama.

Kada ih kupujete neka budu od životinja iz organskog uzgoja.

Kako sadrže puno vitamina A, ne bi se trebale jesti često.

Mnogima se ne sviđa okus ove namirnice, ali ako je naučite pripremati na pravilan način, promijenit ćete mišljenje. Mnogi se pitaju i je li ova namirnica uistinu zdrava, a najčešće se u tom kontekstu spominje količina holesterola.

Iako je istina da sadrži dosta holesterola, to većini ljudi ne bi trebalo predstavljati problem. Također, treba spomenuti da jetr ne skuplja toksine u sebi, već ih obrađuje, neutralizira i šalje negdje drugdje na pohranu.

Evo nekoliko zanimljivih stvari o ovoj namirnici:

Previše dobroga može biti loše

U nutritivne vrijednosti jetrice možemo uključiti i velike količine željeza, vitamina A i bakra, ali treba spomenuti da previše ove namirnice može biti i loša stvar. Da, jetra je puna nutrijenata, ali skoro i na štetu ako je jedete previše.

Porcija od 100 grama teleće jetre sadrži oko šest puta više od dozvoljenog unosa vitamina A, a sedam puta više bakra. Predoziranjem spomenutim nutrijentima može biti toksično. Pretjeran unos vitamina A može izazvati probleme s vidom, mučninu i bol u kostima. Uz to, povezane su i sa neurodegenerativnim promjenama i razvojem Alzheimerove bolesti.

Koliko je previše

Možda je teško primijetiti jedete li previše ove namirnice, a posljedice se često polako javljaju, od blagih do hroničnih. Stručnjaci će savjetovati da pojedete maksimalno oko 200 grama sedmično. Kako su bogate i holesterolom, osobe koje imaju bolesti srca i dijabetes moraju biti posebno pažljive pri konzumiranju ove namirnice.

Kako je uključiti u prehranu

Pečena u tavi: iznimno je ukusna ako se priprema na ovaj način i na karaju doda nasjeckani bijeli luk.

Spaghetti Bolognese: jetru možete nasjeckati ili samljeti s ostatkom mesa.

Hamburgeri: također je možete dodati usitnjenu mesu za burger.

Knedle: ako dodate jetricu smjesi od griza, dobit ćete ukusne knedle za supu ili gulaš.

Dodajte začine: na taj način ćete bilo kojem jelu s jetricama poboljšati okus i prikriti njihovu jako aromu.

Namočite ih u mlijeko i sok od limuna prije kuhanja. Na taj ćete način ublažiti jak okus.