navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Romantičan i duhovit

Odbjegla nevjesta: Kultna priča o mladoj koja bježi od oltara napunila je 20. rođendan

Jednostavna radnja šarmantnog zapleta i dvoje holivudskih glumačkih velikana, čija je hemija na platnu već bila nadaleko poznata, osigurala je filmu popularnost i veliku gledanost

Objavljeno: 01.08.2019. u 21:57
get url
text

Prije 20 godina miljenica publike Julia Roberts i sjedokosi šarmer Richard Gere na velikim su platnima kinodvorana prikazani kao ljubavni par koji je do ozakonjenja svoje veze trebao proći pravu kalvariju.

Kultna komedija "Odbjegla nevjesta" mnogima je omiljeni romantični film s kraja 90-ih, a sudbina Maggie, koju glumi Julia Roberts, zaljubljenice u vjenčanice, ali ne i u obvezu braka, oduševila je gledatelje diljem svijeta.

Jednostavna radnja šarmantnog zapleta i dvoje holivudskih glumačkih velikana, čija je hemija na platnu već bila nadaleko poznata, osigurala je filmu popularnost i veliku gledanost.

Maggie (Julia Roberts) žena je koja je pred oltarom ostavila toliko zaručnika da su je prozvali "odbjeglom nevjestom". Njujorški reporter (Richard Gere) dobio je zadatak da o njoj napiše članak. Pronađe je u malome gradu u Marylandu, gdje provodi vrijeme s porodicom i sprema se za novo vjenčanje. Međutim, što više vremena provodi s upornim reporterom, Maggie se sve češće pita želi li se doista udati za svoga zaručnika. Nakon što se nebrojeno puta zaručila, Maggie je više teško odlučiti kada nekoga stvarno voli, a kada baš i ne.

Romantičan i duhovit, film je osvojio srca publike, a mnogima su se u pamćenje urezale scene jurnjave u vjenčanicama na konju i isprobavanje mnogobrojnih haljina, koje ipak neće dočekati da ih Maggie prošeta do oltara i izrekne u njima sudbonosno da.

Inicijalni budžet filma iznosio je 70 miliona dolara, a zarada je na kraju bila nešto manja od pola milijarde dolara. Svakako se može reći da se radilo o velikom kinohitu.

Film je režirao genijalni Garry Marshall, reditelj mnogih drugih romantičnih komedija kao što su "Zgodna žena" i "Princezini dnevnici", a zanimljivo je i kako se film pripremao čak punih deset godina. Iako je scenarij od početka bio spreman, trebalo je pronaći savršenu kombinaciju glumaca i produkcijsku kuću koja je htjela investirati u taj projekt.

Tako su za ulogu slatkice velikog osmijeha, koja je na kraju pripala Juliji Roberts, konkurirale i Demi Moore, Sandra Bullock i Tea Leoni, a Harrison Ford, Mel Gibson i Michael Douglas razmatrani su za glavnu mušku ulogu.

Ipak, na kraju je reditelj Marshall odlučio da je najbolji izbor prokušana kombinacija slatke Roberts i šarmantnog Gerea.

Iako su reakcije kritike bile mješovite i nisu se svi kritičari složili da je "Odbjegla nevjesta" projekt vrijedan hvale, mišljenje publike je prevagnulo pa danas taj veseli film o ljubavi i strahu od braka ima kultni status.