navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slavni muzičar

Od posljedica pada: U 92. godini preminuo Ennio Morricone

Jedan od najpoznatijih muzičara i kompozitora Ennio Morricone preminuo je u 92. godini. Umro je u bolnici od posljedica pada, objavila je tužnu vijest njegova porodica i napomenula kako će sahrana biti privatna.

Objavljeno: 06.07.2020. u 09:45
get url
text

Ennio Morricone je sinonim za kvalitetnu i nezaboravnu filmsku muziku. Snimio je više od 500 soundtrackova, prodao 70 miliona ploča, šest puta bio je nominiran, a dvaput osvojio Oscara. Osvojio je i tri Grammyja te četiri Zlatna globusa.

Ennio je odrastao u živopisnom kvartu Trastevere u srcu Rima s majkom, ocem i četvero braće i sestara. Gledao je oca, profesionalnog svirača trube, kako zarađuje za život svirajući. Majka Libera je prodavala tkaninu. Upravo mu je otac bio prvi učitelj, koji ga je osposobio da svira nekoliko instrumenata, a s trubom se upisao na Nacionalnu akademiju, gdje je četverogodišnji program završio u šest mjeseci. Odmah je krenuo komponovati, što za film, što za teatar.

Njegova je muzika postala vrlo popularna u SAD-u gdje je Morricone komponovao i za filmove redatelja poput Johna Hustona i njegova biblijskog epa, "Dvije mule za sestru Saru", Dona Siegela s Eastwoodom i Shirley MacLaine, te filmove s Rockom Hudsonom i Richardom Burtonom.

Najveću slavu stekao je suradnjom s legendarnim redateljem špageti vesterna Sergiom Leoneom. Morricone je radio antologijske soundtrackove za Leoneovu "dolarsku trilogiju" s Clintom Eastwoodom, te za njegove kasnije klasike "Bilo jednom na divljem zapadu" i "Bilo jednom u Americi".