navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetna ljekovitost

Obloge od kupusa su lijek: Kao magnet izvlači bolest iz organizma

Mnogi ljudi vole da jedu kupus. Ali, čak i oni kojima ovo povrće malo teže pada na stomak, ne bi trebalo da se odreknu ljekovitih svojstava kupusa jer oblozi od listova kupusa mogu da naprave čuda.

Objavljeno: 28.11.2020. u 15:13
get url
text
Kupus

Koliko je ovo zdrava biljka govori podatak da mnogi kupus upoređuju s magnetom, jer "izvlači" bolesti iz organizma. Ukoliko imate neke od ovih problema, samo stavite par listova kupusa na problematično mjesto i riješit ćete se muka.

Listovi kupusa za dojke

Dojenje može uzrokovati natečenost i bolne grudi, a olakšanje mamama može donijeti i jedan narodni lijek – stavljanje listova kupusa na grudi.

Na grudi se stavljaju svježi listovi kupusa preko kojih je prethodno dobro proći valjkom za tijesto kako bi omekšalo i bolje prionulo uz prsa. Osim toga, tako se aktiviraju ljekovita svojstva. Možete ih držati nekoliko sati ili čak spavati s njima.

Druga metoda je stavljanje listova u frižider da budu hladni pa se tako stavljaju na grudi i drže oko 20 minuta. Ovaj postupak ponovite tokom dana.

Otekline na rukama i nogama – Mnogi fizioterapeuti preporučuju umotavanje zglobova listovima kupusa kako bi se smanjila upala.

Postupak: Najprije s listova uklonite krute žile pa ih stavite između dva papirnata ubrusa. Po tome prijeđite valjkom za tijesto ili malo izudarajte čekićem za meso. Stavite listove na zglob i omotajte kompresijskim zavojem. Oblog možete držati nekoliko sati ili čak preko noći.

Obloge od kupusa za štitnu žlijezdu – Ako želite da poboljšate rad štitne žlijezde, prije spavanje stavite list kupusa na vrat i ogrnite se šalom. Uklonite ga ujutro.

Glavobolje – Postupak kod glavobolje: Listovi kupusa stave se na čelo ili na sljepoočnice. Kao i u prethodnim slučajevima, listove malo zgnječite valjkom ili batom. Tako će se kroz kožu apsorbirati hranjive tvari, a kupus će vas, također, osvježiti. Prije nego ih stavite na kožu, listove možete staviti na 15 minuta u zamrzivač i rashladiti.

Upala pluća – Ukoliko imate jaku groznicu koju ne uspjevate da skinete lijekovima, prekrijte kupusom grudi, a čim se list sasuši, stavite novi.

Posljedice injekcija - Nakon primanja penicilina, na zadnjici često mogu da se jave bolni i tvrdi čvorovi. Listovi kupusa će ublažiti i skratiti bol.